Če zaspi med hranjenjem

0
11331
Zaspi med dojenjem
Zaspi med dojenjem

Dojenček pogosto zaspi med dojenjem oziroma zadrema. Vzrok za to je lahko navada ali pa ima vetrove in ima občutek, da je sit.

Če dojenček zaspi med dojenjem, ima morda vetrove, zaradi česar ima občutek, da je sit. Za nekaj minut ga posadite pokonci, da podre kupček, potem mu dajte še iti. Ne pozabite nagniti stekleničke, da se duda napolni z mlekom in ne z zrakom. Ko bo sit, bo sam prenehal piti.

Brez sesanja ni spanja

Lepo je videti, kako dojenček zaspi med dojenjem v naročju. Vendar se v tem prizoru skriva past – veliko dojenčkov se navadi na občutek, kako je zaspati na dojki ali ob steklenički. Sčasoma sesanje preraste v ritual za uspavanje in nekega dne sploh ne morejo več zaspati brez dojke oziroma stekleničke. Nekateri se prebudijo takoj, ko jim mama previdno izmakne bradavico ali cucelj iz ust. Takrat začnejo jokati in hočejo še sesati.

To pogosto ni niti malo povezano z lakoto, temveč sesanje preprosto razumejo kot del spanja. Brez sesanja se jim zdi, da spancu nekaj manjka. Zato je dobro, da dojenčka že v prvih tednih življenja tu in tam položite v posteljico, ko je še buden, saj se bo tako naučil zaspati brez vaše pomoči. Ko je star tri do šest mesecev, skušajte povsem ločiti sesanje in spanje. Če dojenček čez dan in zvečer zaspi brez sesanja, in če je le mogoče, povsem brez vaše pomoči, bo to ugodno vplivalo na vaš nočni spanec.

Dojenčku, ki čez dan ali zvečer zaspi sam, bo to uspelo tudi ponoči. Oglasi se le, ko je res lačen ali če je kaj narobe. Dojenček, za katerega sesanje in spanje spadata skupaj, pa se ponoči prebudi in zajoka, dokler spet ne zaspi na dojki ali ob steklenički. Od starosti otroka je odvisno, ali gre za lakoto ali navado; prve tedne dojenček lahko večkrat na noč začuti lakoto, pri treh mesecih pa lahko že več ur skupaj prespi brez hranjenja. Pri šestih mesecih dojenček ponoči ne potrebuje več hrane. Če se takrat še vedno pogosto prebuja in zahteva dojko oziroma stekleničko, ste lahko skoraj prepričani, da se je navadil povezave med spanjem in sesanjem.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here