Če se že odločite za nakup stajice, izberite zelo veliko

0
4218
Stajica
Stajica

Veliko staršev se odloči za nakup stajice, saj se jim zdi uporabna, ker imajo tako otroka vedno na očeh. Vendar vsak otrok potrebuje gibanje oziroma ima željo po gibanju. S tem, ko otroka postavimo v stajico, mu to onemogočimo in mu odvzamemo svobodo gibanja.

V obdobju, ko otrok začne raziskovati prostor, je zelo pomembno, da ima to možnost. Če je omejen in nima dovolj prostora, ne more začeti z raziskovanjem in ponavljati gibanja in poizkušati novih stvari. Otroci, ki preživijo veliko časa v stajicah, velikokrat ne znajo kobacati po vseh štirih, saj za to nimajo možnosti. Taki otroci ves čas presedijo in se igrajo v sedečem položaj, saj jim starši običajno v stajico dajo polno igrač, ki pa so vse na dosegu roke. Tak otrok nima možnosti, da bi videl oddaljeno igračo, imel idejo, kako bi prišel do te igrače in to idejo dejansko tudi uresničil. Otrokov interes ni v tem, da bo na miru sedel ali stal v stajici obkrožen z igračami. Otrok v svojem gibanju veliko spreminja položaje, pleza, vstaja, se spušča, sedi, kobaca, hodi, … . V stajici te možnosti nima.

IMG_0127

Poleg tega je velika večina stajic popolnoma neprimernih, saj nimajo trdne in nedrseče podlage, obkroža jih mrežasta ograjica in ročaji, ki visijo in so popolnoma nestabilni. Otrok se v taki stajici težko dvigne, saj se mreža, tudi če je čvrsto vpeta, upogiba in premika. Če želi vstati se mora prijeti za ročaj, ki spominja na ročaje na avtobusu.

Če se že odločite za nakup stajice, izberite zelo veliko, tako ki ima čvrsto podlago in ograjico, ki ni iz mreže, najbolj primerne so kakšne lesene stajice. Vendar še vedno poudarjam, da otrok rabi svobodno gibanje in ne omejevanja.

Otroka položite v stajico le, če morate na stranišče, na hitro v klet ali kaj podobnega in otroka ne želite pustiti brez nadzora na tleh, kjer bi se lahko kaj zgodilo. Za kvaliteten razvoj vašega otroka mu pustite čim večjo svobodo gibanja.

Sodelujoči strokovnjaki:

Gorenc Jazbec Špela

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here