Če imate preveč mleka

0
3712
Boleče dojke
Boleče dojke

Pogosto slišimo o tem, da marsikatera mamica nima dovolj mleka za svojega dojenčka. Vendar pa lahko pride do težav tudi, če ga ima preveč.

V prvih dneh po rojstvu se vzpostavi proces nastajanja mleka, glede na ponudbo in povpraševanje. Dojke tako proizvedejo toliko mleka, kot ga dojenček potrebuje. Včasih pa je ta občutljiv proces moten, morda na začetku laktacije, ali pa v kasnejšem obdobju dojenja. Razloge za to je mogoče najti pri pogostejšem dojenju zaradi nagle rasti, bolezni otroka (kot so prehlad, okužbe prebavil) ali prekomerne stimulacije tvorbe mleka zaradi uporabe prsne črpalke.

Če imate preveč mleka, se to pokaže kot otrdelost dojk, ki so še posebej občutljive na bolečino. Lahko se pojavi tudi neprijetna napetost in puščanje mleka.

Otrok ima težave z dojenjem, ker mleka ne more pogoltniti tako hitro, kot le-to izteka v njegova usta, zato se mu lahko zaleti ali pa zaradi tega joka.

Če ste si mleko po dojenju običajno še izčrpali, s tem prenehajte. S črpanjem namreč še vzpodbujate proizvodnjo mleka, česar pa si v tem trenutku verjetno ne želite. Morda je smiselno, če otroka pri enem obroku hranite le na eni dojki. Če otrok kmalu zatem joka, ga znova pristavite na isto dojko. Druga dojka bo napeta in vas bo morda rahlo bolela. Zmasirajte si jo in iztisnite toliko mleka, da napetost popusti. Tako boste preprečili zastoj mleka. Pri naslednjem obroku je na vrsti druga dojka. S skutnimi obkladki ali povaljanimi zeljnimi listi v modrčku še dodatno zavrli proizvodnjo mleka. Pomagalo naj bi tudi pitje žajbljevega čaja, kar na nežen način zavira nastajanje mleka(spijete ga lahko do 4 skodelice na dan).

Kot že omenjeno lahko presežek mleka dojenčku povzroča težave pri dojenju. S pravilnim položajem med dojenjem (dojenje v višjem položaju) lahko dosežemo, da otrok ne bo »preplavljen« z mlekom.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj