Carski rez načrtovani in nujni

0
87

Razlikujemo načrtovani carski rez in urgentni (nujni) carski rez. O nujnem carskem rezu govorimo, ko med porodom ugotovijo, da je zaradi sprememb, ki so se pojavile med porodom potrebno porod zaključiti s carskim rezom.

 

Čeprav sta načrtovani in nujni carski rez v izvedbi enaka, obstaja med njima ena bistvena razlika. V primeru nujnega carskega reza gre za stanje, kjer se z zaključkom poroda mudi in je dragocena vsaka sekunda. Takrat je potrebno kar se da hitro pripraviti operativno polje: umije se trebuh nosečnice in po potrebi z urinskim katetrom izprazni sečni mehur. Anestezist se odloči za tisto vrsto anestezije, ki je za trenutno stanje najugodnejša. Oba, nujni in načrtovani carski rez se lahko naredita v spinalni anesteziji ali v splošni anesteziji.

Spinalna anestezija

Prednosti spinalne anestezije so, da nosečnica/porodnica lahko doživlja porod pri zavesti. Poleg zmanjšanja tveganj povezanih s splošno anestezijo, je to za porodnico pomembno tudi iz psihološkega stališča, saj sliši jok novorojenčka in če poteka ugodno, otroka vidi še pred koncem operativnega posega. V primeru nujnega carskega reza je pogosto s posegom potrebno pričeti praktično takoj. Takrat običajno ni dovolj časa za spinalno anestezijo. Saj je čas, ki je potreben, da s posegom pričnemo nekoliko daljši, kot v primerjavi s splošno anestezijo. Splošno anestezijo se uporabi na željo nosečnice/porodnice ali če se zaradi možnih zapletov pri zahtevnih posegih ohranja boljši nadzor nad stanjem porodnice v času operacije.

Težave povezane s carskim rezom

  • Večje tveganje za nastanek komplikacij povezanih z vraščanjem in preraščanjem posteljice. Tako stanje spada med pomembne vzroke smrtnosti mater v razvitem svetu, zaradi težko obvladljivih krvavitev po porodu, predvsem, če se diagnoza ne postavi pred začetkom krvavitve.
  • Manjša družina. Ženske, ki so imele carski rez imajo statistično značilno manj otrok.
  • Minimalno večje tveganje za spontani splav in mrtvorojenost v naslednjih nosečnostih.
  • Večje tveganje za alergijsko pogojene bolezni, debelost in manj ustrezen imunski odziv otroka.
  • Daljši čas okrevanja.
  • Manj učinkovito dojenje.

 

Ivan Žebeljan, dr. med.

Specialist ginekologije in porodništva

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj