Carski rez je operacija, ki ogroža zdravje matere in otroka

0
935
Novorojenček.
Novorojenček.

Carski rez imenujemo operativno dokončanje poroda skozi rez na trebušni steni in maternici.

Število in procent takih porodov variira med porodnišnicami, državami in kontinenti. Pri nas velja, da se pristopi k carskem rezu takrat, ko bo tak način poroda ogrozil mater in otroka manj od vaginalnega poroda.

Carski rez je operacija in že zato bolj ogroža zdravje matere in otroka kot vaginalni porod. Pride do večje izgube krvi, zato je večja možnost transfuzije krvi. To nosi s seboj precej možnih zapletov, prenos bolezni itd. Med vsako operacijo lahko nastanejo poškodbe okolnih organov, mehurja, črevesa,maternice. Ti so bolj pogosti, kadar se z operacijo mudi, če je otrok zelo težak, če je mati preveč prehranjena. Možni so tudi zapleti s strani anestezije.

Tudi po operaciji lahko pride do številnih zapletov: endometrioza 5 %, infekcija rane 3-27 %, pljučne težave, venske trombembolije, infekcije urinarnega trakta in druge infekcije. Dolgoročne posledice carskega reza so lahko večji riziko za rupturo-razpok- maternice v naslednji nosečnosti, spredaj ležeča posteljica v naslednji nosečnosti, mrtvorojenost, zarastline po trebuhu in drug. Zaradi teh in mnogih drugih možnih zapletov ob in po carskem rezu, to ni poseg, ki bi si ga nosečnica naročila a la carte. Zanj se odloči porodničar, kadar je to mamici in otroku v korist.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Darja Gašperlin Dovnik

dr. med. spec. za ginekologijo in porodništvo

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here