Čaj iz listov maline deluje kot pospeševalec poroda

0
12850
Čaj iz listov malin
Čaj iz listov malin

Čaj iz listov maline, tradicionalno domače sredstvo, ima številne prednosti, predvsem zaradi zdravilnega učinka na trebušne organe.

Poleg tega deluje kot pospeševalec popadkov. Listi maline vplivajo tudi na vaš notranji mir. Zato mnoge babice takšen čaj priporočajo kot uspešnega za nežno pripravo na porod, čeprav znanstvene raziskave niso bile dovolj dokumentirane.

Učinek čaja iz listov maline

Listi maline vsebujejo vitamine, zlasti vitamin C, železo in kalcij. Sestavine spodbujajo popadke in zrahljajo mišice medeničnega dna in materničnega ustja. Mišice maternice se sprostijo. Listi maline prek antispazmodičnega delovanja pospešijo porod. Poleg tega so bolečine v posameznih fazah poroda znosnejše, zlasti v drugi fazi poroda.

Čaj

Posušeni listi maline so na voljo v lekarnah ter v trgovinah z zdravo in bio prehrano. Za čaj prelijemo 25 g listov maline z 600 ml vrele vode. Za polni učinek pustimo čaj stati 15 minut. Za pripravo ene skodelice čaja, se znesek listov giblje okoli žličke posušenih listov.

Priporočila glede odmerjanja

Ob primerne pripravi in zmernih količinah ni stranskih učinkov. Zaradi varnostnih razlogov se ob uživanju večje količine čaja posvetujte z babico. Da ne bi prezgodaj pospešili popadkov in odpiranja materničnega vratu, čaja ni priporočljivo uživati pred 34. tednom nosečnosti. Najbolje je, da čaj uživate šele od 37. tedna nosečnosti dalje. Najprej pijte eno skodelico čaja dnevno en teden. Potem za en teden prekinite s pitjem, da bi preprečili preveliko stimulacijo. Od 39. tedna nosečnosti en teden pijte do štiri skodelice na dan. Tedenski interval je priporočljiv, saj lahko prekomerna stimulacija povzroči nasproten učinek. Čaj ima tudi učinek razstrupljanja in čiščenja. Zato je priporočljivo uživanje čaja tudi v porporodni dobi, saj ima antikonvulziven učinek proti bolečini in pomaga pri vzpostavitvi menstruacijskega ciklusa.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here