Kako ugotoviti zakaj otrok bruha

0
24576
Bruhanje pri otroku
Bruhanje pri otroku

Bruhanje pri otroku lahko ima več vzrokov, ki so večinoma neškodljivi. Ponavljajoče se bruhanje pri otrocih pa je lahko nevarno, saj otrok tako izgubi pomembne minerale, kot so voda, kisline in soli.

Pri otrocih, ki bruhajo, je lahko rezultat premajhna oskrba s hranilnimi snovmi.

Otroku je slabo

Če je otroku slabo po določeni hrani, je bila morda pokvarjena ali pa je vaš otrok nanjo alergičen. Otroku je lahko slabo tudi, kadar preveč poje ali popije preveč hladne pijače. Vzrok za bruhanje pa je lahko tudi bolezen, kot je želodčno-črevesna gripa. Sestava in vonj izbruhane vsebine ter način, na katerega vaš otrok bruha, lahko zagotovi informacije o vzroku.

Pravilna razlaga bruhanja pri otrocih

Bruhanje v curku, imenovano tudi spastično bruhanje, se običajno pojavi 30 do 60 minut po zaužitju hrane, ki je otrok ne prenaša. Če otrok bruha le enkrat, pa še to manjši obrok, to ni nevarno. Bruhanje v večji količini in pod visokim pritiskom kaže na trebušno gripo.

Če se otrok davi, lahko to kaže na bolezen požiralnika. V tem primeru bruhanje nima kislega vonja, ker ni v stiku z želodčno kislino. Če je v bruhanju sluz, lahko razlog bronhitis ali vnetje želodca. Prav tako se prepričajte, ali ima vaš otrok tudi druge simptome. Če toži tudi nad bolečinami v trebuhu, je lahko razlog tudi vnetje slepiča.

Kaj lahko storite v primeru bruhanja pri otrocih

Biti bolan je zelo neprijetna izkušnja za vašega otroka. Tolažite ga, podpirajte mu glavo in ga božajte po hrbtu. Pomaga tudi hladna krpa na čelu. Poskrbite, da ne bo dehidriral. Večkrat mu ponudite čaj ali vodo. Če niste prepričani, kako hudo je bolan vaš otrok, pokličite pediatra. Če majhni otroci bruhajo, je to redko simptom hude bolezni, temveč je razlog predvsem občutljiv želodec.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here