Bronhitis pri otroku

0
5978

Bronhitis spremlja suh kašelj. Pri obstruktivni obliki bronhitisa pomaga zdravilo v obliki bronhodilatatorja (t. i. »pumpica«), pri produktivni pa naj otrok čim bolj izkašljuje.

 

Po besedah Marka Kačarja, dr. med., je značilen znak bronhitisa kašelj, ki je lahko suh ali produktiven (moker), od česar je odvisna tudi metoda zdravljenja. Obiščite zdravnika.

Pri bronhitisu gre za okužbo večjih dihalnih poti. Zanj je značilen kašelj, ki je občasno tudi produktiven (z veliko izmečka). Lahko gre za različen spekter bolezni, pri katerih je lahko kašelj popolnoma suh ali pa gre za zelo obilen izmeček. Glede na klinično sliko lahko starši uporabljate različne metode za olajšanje otrokove stiske. Če je kašelj suh, to bolj kaže na astmo. Če imate doma bronhodilatator (t.i. »pumpico), ki ga je zdravnik otroku pred tem že predpisal, lahko poskusite, če mu bo to olajšalo težave. Včasih to res pomaga pri obstruktivni obliki bronhitisa.

Če pa gre za produktivni bronhitis, pa je priporočeno predvsem obilno izkašljevanje. Lahko uporabite tudi sredstva za olajšanje izkašljevanja. Sicer pa je terapija enaka kot pri ostalih respiratornih infekcijah: otroka je treba pomiriti, odstraniti s suhega zraka in mu morebiti po maski dovajati vlažen zrak. Primeren je obisk zdravnika. Uporaba kortikosteroidov je primerna samo v nekaterih primerih. O tem odloči zdravnik. Gre za zelo nizke doze kortikosteroidov, ki jih otroci dobivajo pri inhalaciji.

Sodelujoči strokovnjaki:

Mark Kačar

Mark Kačar

dr. med., Specialistična pediatrična ordinacija Dora Jeler, dr. med.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here