Bronhitis pri dojenčkih in otrocih

0
3711
deklica_s_kapo

Akutni bronhitis je pogosta bolezen pri otrocih. Poleg akutnega bronhitisa poznamo še kroničnega in obstruktivnega ter akutni bronhiolitis, ki je pri nas v zadnjih dnevih v porastu.

Obstajajo različne vrste bronhitisa

Akutni bronhiolitis je nevarna bolezen dihal, ki se pojavlja predvsem pri dojenčkih in malčkih. Skoraj vedno ga povzročijo virusi – najpogosteje respiratorno sincicijski virus (RSV) ali virusi parainfluence. Pogosto pride tudi do okužbe z bakterijami. Obisk pri zdravniku je nujen, če otrok bruha, ne pije ter težko in hitro diha.deklica_s_kapo

Akutni bronhitis je zelo pogosta bolezen pri otrocih, ki se lahko pojavi tudi večkrat na leto. Pogosto sledi vnetju nosu in žrela. Takšno vnetje zgornjih dihalnih poteh je običajno posledica različnih patogenov, kot so virusi (adenovirusi, virusi parainfluence, virusi gripe), bakterije (streptokoki, pnevmokoki) in glive (redko).

Obstruktivni (astmatični) bronhitis se lahko razvije iz akutnega bronhitisa, ko se dihalne poti zožijo. Še posebej so prizadeti dojenčki in majhni otroci. Sluznica nabrekne in tvori več sluzi, zaradi česar je močno oteženo dihanje. Tipično je piskanje v pljučih, ki ga je mogoče slišati predvsem med izdihom. Obstruktivni bronhitis pri otrocih povzroča občutno povečano tveganje za kasnejšo astmo, zato zdravniki o tej vrsti bronhitisa govorijo kot o astmatičnem bronhitisu.

Kronični bronhitis – pri otrocih ga je težko opredeliti, saj morajo biti prej izključene možnosti za bolezni dihal, kot sta astma ali cistična fibroza.

Vir: Netdoktor

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here