Bronhiolitis najpogostejši pri mlajših

0
1196

Bronhiolitis se prične z okužbo zgornjih dihal, ki se nato lahko razširi in otrokovo stanje se popolnoma spremeni – začne oteženo dihati, poveča se srčna frekvenca in otrok je zelo nemiren.

Mark Kačar, dr. med., v videu opisuje znake bronhiolitisa in staršem svetuje, naj otroka čim prej odpeljejo k zdravniku, saj oboleli otrok pogosto potrebuje terapijo z zunanjim kisikom.

Bronhiolitis je večinoma virusna okužba spodnjih dihal. Značilna je za zelo majhne otroke. V hujši obliki se večinoma pojavi pri starosti 2 let in manj. Poteka lahko izrazito hitro. Otrok ima običajno okoli 3 dni okužbo zgornjih dihal, z izcedkom iz nosu, pokašljevanjem, brez hujše vročine in drugih znakov. Potem se pojavi hujša oblika z izrazito povečano frekvenco dihanja, prisotna je lahko tudi povečana srčna frekvenca, nasploh pa bodo otroci zelo nemirni. Izgleda, kot da bi ugasnil eno stikalo, saj so popolnoma drugačni od prejšnjega dne.

Pri bronhiolitisu je pomembna čim hitrejša obravnava, ker otroci pogosto potrebujejo terapijo z zunanjim kisikom. Druga terapija ni potrebna. Ko se bronhiolitis enkrat pojavi, še posebno zaradi respiratornega sincicijskega virusa, ki je eden najhujših, se običajno ponavlja. Dihala ostanejo spremenjena od prve okužbe dalje, kar je povezano z nastankom astme.

Sodelujoči strokovnjaki:

Mark Kačar

Mark Kačar

dr. med., Specialistična pediatrična ordinacija Dora Jeler, dr. med.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here