Brbljanje otroka

Brbljanje je nekakšna vaja za poznejši govor. Tudi ta kot mnoge druge stopnje v razvoju otroka izvira iz anatomskih in nevroloških sprememb. Novorojenčkova ustna votlina oz. njegovo grlo je široko in kratko, zato so zvoki, ki prihajajo iz njega, grgranje in sopenje. Postopoma se podaljša in zoži, kar navzgor usmerjenim pišem zraka, ki jih nese skozi glasilke, omogoča močnejši potisk in boljši nadzor. Razvijajo se tudi ustnice, jezik in obrazne mišice, kar olajša oblikovanje zvokov. Poleg samoglasnikov »iii« in »uuu« so prvi zvoki, ki jih dojenček izoblikuje, soglasniki, kot so b, d, m, n, v in j. Ravno ti zato, ker jih izgovarjamo z ustnicami in konico jezika, kar je dojenčkom poznano zaradi povsem domačega sesanja, ki ga z vajo krepijo.

Dojenčki te glasove radi nizajo v dolge sklope – »ba-ba-ba-ba« in »da-da-da-da«. Potem se ponavljajoče brbljanje umakne bolj raznoliki različici, pri kateri so različni soglasniki premešani na različne načine – »ba-du-ti-ga« ali »man-me-ba«. Občasno vmes navrže tudi prepoznavno »dejansko« besedo. Tako vsaj mislijo starši. Čeprav dojenčki brbljajo brez besed, ob tem posnemajo način govora odraslih. Njihovi glasovi se dvigajo in spuščajo kot v govoru odraslih in po plazu zlogov se tudi dojenček ustavi, da počaka na odziv poslušalca. Pravzaprav poslušalca največkrat pogleda naravnost v obraz in s tem jasno pokaže, da pričakuje odziv. Včasih se niz zlogov zaključi z naraščajočo intonacijo, kot bi postavljal vprašanje.

Pri starosti enega leta dojenček pozna trideset različnih zvokov. Ponoviti zna vse samoglansike in približno polovico soglasnikov, zato lahko reče »plidi« namesto »pridi« ali »dada« namesto »tata«. Na tej stopnji je posebej pomembno, da se z dojenčkom pogovarjamo. Ni mu treba ponavljati njegovih zvokov ali se delati, da jih razumete. Odzovite se preprost zato, da mu zagotovite povratno informacijo in mu daste vedeti, da je na pravi poti sporazumevanja. Brbljajoči otroci z odraslimi vzorniki, ki se redno pogovarjajo z njimi, v splošnem spregovorijo prej kot njihovi vrstniki in največkrat uporabljajo širši nabor besed. Dojenčki, ki ne dobijo veliko povratnih informacij, so verbalno počasnejši in se včasih celo vrnejo na zgodnejše stopnje razvoja.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj