Bolezni z izpuščaji

873
Nalezljive bolezni

Večino najpogostejših boleznih dojenčka spremlja povišana telesna temperatura dojenčka. Bodite pozorni na simptome in otroku skušajte le te ublažiti, sicer pa se posvetujete še z zdravnikom.

Če dojenček zboli z izpuščajno boleznijo, se posvetujte z zdravnikom. Skrbite za ustrezno higieno svojih rok in se izogibajte tveganim obiskom.

 

BOLEZENZNAKIKAKO UKREPATI?
NORICEDrobni rdeči izpuščaji z prozornimi mehurčki. Tekočina na mehurčkih sčasoma pomotni in vzbrsti prekrijejo kraste. Prisotna je tudi povišana telesna temperatura in praskanje otroka, saj izpuščaji srbijo.Dojenčku postrizite nohte ali dajte na roke rokavice, da preprečite bakterijsko okužbo ob morebitnem praskanju. Srbenje lahko zmanjšate tudi z ustreznimi sredstvi. Otroka ne kopajte v vroči vodi in ne drgnite kože ob brisanju, pač pa mokro kožo le nalahno popivnajte.

Osebe, ki zbolijo za noricami, morajo ostati doma, dokler niso vsi mehurčki prekriti s krastami.

Nosečnicam, ki še niso prebolele noric in osebam z oslabljenim imunskim sistemom je svetovano izogibanje stiku z osebo, ki preboleva norice ali herpes zoster in pogovor z osebnim zdravnikom o morebitni zaščiti s cepljenjem.

OŠPICEPovišana telesna temperatura, vnete oči, serozen izcedek iz nosu, moti jih svetloba, kašelj. Prehodno se na sluznici lica pojavijo bele lise. V drugem obdobju temperatura poraste na 40 stopinj Celzija, droben izpuščaj se pojavi za ušesi in razširi na trup in ude.Dojenčka z ošpicami mora pregledati zdravnik.

Potrebno je zniževanje telesne temperature, zmanjševanje bolečine z analgetiki, pitje dovolj tekočin. Ošpice so teratogene, zato so v nosečnosti nevarne; potreben je posvet zdravnikom.

RDEČKENekoliko povišana telesna temperatura in prehladni znaki. Izpuščaj se pojavi za ušesi in razširi na vrat, trup in ude. Lahko so povečane bezgavke v zatilju in za ušesi. Lahko opazite tudi vidno otečene sklepe. Dojenček ima lahko sindrom prirojene okužbe, če je bila z virusom okužena mati med nosečnostjo.S sredstvi za zniževanje telesne temperature znižajte temperaturo. Rdečke so teratogene, zato so v nosečnosti izjemno nevarne; potreben je posvet zdravnikom.
PETA BOLEZENRahlo povišana telesna temperatura, blagi prehladni znaki, glavobol, bolečine v sklepih. Po 7-10 dneh so lica izrazito rdeča, na zunanji strani vratu, trupa in udov se pojavi mrežast izpuščaj, ki se spreminja s temperaturo okolice.S sredstvi za zniževanje nadzorujte telesno temperaturo in bolečino. Zdravnik vam bo morda predpisal še sredstvo proti srbenju.
ŠESTA BOLEZENTri dni visoka telesna temperatura, ki nato pade in pojavijo se rožnati izpuščaji, začnejo se na trupu in na pritisk pobledijo.Znižujte povišano telesno temperaturo. Če otrok postane zaspan, ali se pojavijo krči, obiščite zdravnika.
ŠKRLATINKADrugi dan povišane telesne temperature se pojavi rdeč, pikčast, hrapav izpuščaj, ki se razširi na trup in ude. Lahko daje videz gosje kože. Otrok bo težje požiral, v ustih boste morda lahko videli rdeči in povečani nebnici. Na jeziku se pojavijo bele obloge, ki se kasneje odluščijo, jezik pa postane rdeč in hrapav.Zdravnik bo otroku predpisal antibiotik. Pomembno je, da otrok jemlje antibiotik po navodilu, do zadnjega dne, kot je predpisano. Če dojenčku že dodajate mešano hrano, naj bo v teh dneh bolj tekoča.

 

Peter Najdenov, dr. med. spec. pediater

Splošna bolnišnica Jesenice

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav