Bolezni srca v nosečnosti

0
1752
9.teden.jpg

Ženske z boleznimi srca se morajo pred nosečnostjo posvetovati z zdravnikom, saj v nekaterih primerih – glede na resnost srčne napake in zmogljivosti srca – še vedno obstajajo resne nevarnosti. Pri približno 10 do 25 odstotkov bolnic z visokim tveganjem, se nosečnost celo odsvetuje, saj je srce med nosečnostjo obremenjeno. Vse večjega otroka in vse glavne organe mora namreč zadostno oskrbovati s krvjo. Srčni utrip (pulz) in količina krvi se povečata, in sicer že od 14. tedna nosečnosti.

Nosečnice z boleznimi srca se morajo med nosečnostjo, kot je le mogoče, izogibati naporom in pogosto mirovati. Z nosečnostjo se spremenijo faktorji strjevanja krvi in ​​trombociti, zato je potrebno sprejeti ukrepe za preprečevanje krvnih strdkov (tromboza in embolija) in jemati zdravila za redčenje krvi.

Ker peroralni antikoagulanti (varfarin) delujejo embriotoksično, so zato v prvih tednih nosečnosti strogo prepovedani. V prvem trimesečju nosečnosti je zato potrebno zdravljenje z injekcijami s heparinom, nato pa spet s tabletami. Od 36. tedna strokovnjaki priporočajo vnovični prehod na heparin, ker lahko to bolje nadzorujejo med porodom.

 

9.teden.jpg

Vir: Schwanger-und-Kind

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here