Bolezen se začne z nahodom

0
872
Punčka
Punčka

Bronhitis je vnetje dihalnih poti – sapnic ali bronhijev, za katero je značilen edem sluznice in povečano izločanje sluzi. Najpogostejši vzrok je virusna okužba, vodilni simptom bolezni pa je kašelj. Bolezen se začne z nahodom, čez dva, tri dni se pojavi kašelj, ki je sprva suh in dražeč, v nekaj dneh pa postane sočen, produktiven. Ob kašlju otroci pogosto tudi bruhajo in izkašljujejo mukozno sluz. Bolezen lahko spremlja povišana temperatura in utrujenost, lahko je prisotna bolečina v prsnem košu ali pekoča bolečina za prsnico.203300_6065

Ob pregledu najdemo v zgodnjem obdobju nahod in pordelo žrelo, kasneje, ko postane kašelj produktiven, pa so nad pljuči slišni poki in piski. Bronhitis traja en do dva tedna, kašlja pa se lahko tudi dalj časa. Pri majhnih otrocih lahko vnetje zajame najožje dihalne poti-bronhiole, to je bronhiolitis, ki pa je resnejše obolenje. Če se bronhitisi ponavljajo, pomislimo na druge vzroke kot alergija, motnja imunskega sistema, prirojena bolezen dihal.

V večini primerov je bronhitis blago obolenje in ne potrebuje specifičnega zdravljenja. Ob zelo dražečem kašlju, ki otroka utruja in moti spanec, priporočamo  sirupe, ki pomirjajo kašelj. Ob produktivnem kašlju pa kašelj vzpodbujamo, saj ta čisti dihalno pot in preprečuje zaplete. Nekateri zagovarjajo vlažne inhalacije, za katere pa tako kot za sirupe proti kašlju, ni dokazov za učinkovitost. Vzpodbujajmo pitje tekočin. Če se ob kašlju pojavi pospešeno dihanje in piskanje, je zaradi vnetja prišlo do pomembne zožitve dihalnih poti in zmanjšanega pretoka zraka, kar zahteva zdravljenje z inhalacijami bronhodilatatorjev ali  celo s kisikom. Ob poslabšanju bolezni z vročino in pospešenim dihanjem pomislimo na zaplet s pljučnico, kjer pa je potrebno zdravljenje z antibiotiki.

Preprečevanje bolezni je preprečevanje infektov. Otroci naj se v sezoni prehladov ne zadržujejo v zaprtih prostorih, kjer je veliko ljudi ( trgovine, kino, otroške prireditve, …) Pogosto zračimo bivalne prostore in se izogibamo cigaretnemu dimu. Otroke naučimo pravilnega kašlja: naj ne kašljajo v dlan in ne v okolico, uporabljajo naj papirnate robčke. Potrebno je redno in skrbno umivanje rok. Otroci naj se čim več gibajo na svežem zraku.

Vir: Vlasta Mrhar Matjaž, dr. med. spec. ped.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here