Norice so virusna nalezljiva bolezen

0
1703

Večina ljudi okužbo preboli v otroškem obdobju. Kdor preboli norice, ostane imun vse življenje, vendar virus ostane v telesu in se lahko aktivira kasneje ter povzroči pasovec oz. herpes zoster.

Norice so virusna nalezljiva bolezen, ki jo povzroča Varicella Zoster virus (VZV). Spada v družino herpes virusov. Inkubacija (čas od okužbe do pojava mehurčkov) traja najpogosteje 14 do 16 dni. Najdaljše trajanje inkubacije je 30 dni. Edini gostitelj virusa je človek. Okužba se prenaša s kužnimi kapljicami in z zrakom. Obstaja tudi možnost, da se virus prenese z okuženimi rokami bolnika na zdravo osebo.

Znaki bolezni

Norice so pri sicer zdravih otrocih praviloma lahka bolezen. Značilna znaka sta nekoliko zvišana telesna temperatura in pojav mehurčastega izpuščaja po telesu na koži, tudi na sluznicah in spolovilu. Pri osebah, ki zbolijo za noricami v odrasli dobi, se lahko razvije tudi nekoliko težja klinična slika. Bolezen je zelo kužna; 90 % dovzetnih oseb ob stiku z bolnikom zboli. Bolniki so kužni 2 dneva pred pojavom mehurčkastega izpuščaja, zanesljivo pa niso več kužni 5 dni po tem, ko so se iz vseh mehurčkov razvile kraste.

Zdravljenje noric 

Zdravljenje je simptomatsko. Pri osebah, ki so sicer zdrave, ni potrebe po antivirusnem zdravljenju. Če je prisotna povišana temperatura, jo lahko nižamo z zdravili, kot je npr. paracetamol. Aspirin je odsvetovan, ker lahko povzroči nastanek Reyevega sindroma. Srbenje olajšamo z uporabo antihistaminika. Umivanje je priporočljivo, vendar z mlačno vodo in brez uporabe mil ali gelov za tuširanje. Po umivanju telesa ne brišemo z drgnjenjem, ampak le popivnamo odvečno vodo z brisačo.

Epidemiološka slika – stanje v Sloveniji in na tujem

  • Bolezen je prisotna po vsem svetu. Enako zbolevajo tako moški kot tudi ženske.
  • Izbruhi bolezni se pojavljajo predvsem v poznih zimskih in zgodnjih spomladanskih mesecih. Običajno se izbruhi pojavijo pri otrocih, ki obiskujejo vrtec ali osnovno šolo. Največ otrok zboli med 4. in 9. letom starosti.
  • V Sloveniji že več let opažamo približno enako visoko pojavljanje vodenih koz glede na število prebivalcev. V večini primerov gre za norice brez zapletov.

CAM00504

Nasveti za preprečevanje

  • Osebam, ki zbolijo za vodenimi kozami, je običajno svetovano, da ostanejo doma, dokler ne prenehajo biti kužni.
  • Nosečnicam in osebam z oslabljenim imunskim sistemom je svetovano izogibanje stiku z osebo, ki preboleva norice ali herpes zoster.
  • Na voljo je tudi cepivo proti noricam. Vsebuje žive in oslabljene viruse Varicella Zoster. Za zaščito se priporočata dve dozi cepiva v razmiku 4-8 tednov.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here