Bolečine v hrbtu med nosečnostjo

0
17480
Bolečine v hrbtu med nosečnostjo
Bolečine v hrbtu med nosečnostjo

Skoraj tri četrtine nosečnic trpi zaradi bolečin v hrbtu. Najbolj pogoste so bolečine v spodnjem delu hrbta. S preprostimi triki jo lahko ublažite. Bolečine v hrbtu med nosečnostjo so lahko neprijetne in lahko močno vplivajo na vas. Pojavijo se, ker se vaše telo pripravlja na porod: mišice in sklepi v hrbtenici in medenici se raztegnejo, tako da lahko otrok varno pride na svet. Poleg tega teža vašega nosečniškega trebuščka pritiska na vašo hrbtenico.

Preprečevanje bolečin v hrbtu

Bolečine lahko preprečite s preprostim treningom ustreznih mišic v hrbtu in medenici. Seveda pa morate biti med treningom previdni, da ne pride do preobremenitve. Obstajajo posebne vaje za hrbet pri nosečnicah. Tudi nosečniške vaje ali lahke vaje joge vam pomagajo, da imate bolečine pod nadzorom. Kar se tiče obremenitve hrbtenice zaradi trebuščka, v pozni nosečnosti bodite vedno pozorni na pravilno držo in se skušajte izogniti težkemu delu. Proti napetosti pomaga masaža, ki vam jo lahko nudi partner. Če imate raje profesionalno masažo, se posvetujte z babico ali poiščite usposobljenega fizioterapevta.

Toplota bo pomagala preprečiti bolečine v hrbtu

Toplota sprošča mišice in tkiva, tako da se krči razrešijo, pri tem pa vam lahko pomaga steklenica vroče vode ali sproščujoča topla kopel. V pozni nosečnosti je priporočljivo nositi podporni pas ali korzet, saj razbremeni hrbtenico dodatne teže vašega otroka. Med spanjem, lahko uporabite podporno blazino: v bočni legi jo potisnite v trebuhu, da se razbremeni hrbtenica.

Če je bolečina prisotna v nogah ali celo ustvarja občutek otopelosti, je lahko vzrok vaš ishiatični živec. Morali bi biti previdni  pri vsaki nenadni bolečini v hrbtu – lahno, ritmično krčenje v hrbtu je lahko znak bližnjega spontanega splava ali prezgodnjega rojstva, zato v tem primeru čim prej poiščite zdravniško pomoč.

Photo credit: Felipe Fernandes Photography via Visual hunt / CC BY-SA

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj