Bolečine v grlu med nosečnostjo

0
12189
Boleče grlo
Boleče grlo

Med nosečnostjo se bolečine v grlu pojavljajo relativno pogosto. Ker mora vaš imunski sistem zdaj poskrbeti za dve osebi in je pogosto bolj osredotočen na otroka, kot na vas, ste bolj dovzetni za prehlad. To je dobro za vašega otroka, kaj pa lahko storite vi, da se znebite bolečega grla in kako lahko lajšate bolečine, ne da bi z napačno izbiro zdravil ogrožali otroka? Obstajajo številna domača sredstva, s katerimi se boste izognili ostalim zdravilom.

Pri vnetju grla je večinoma krivec virusna okužba. Še posebej v hladnejši sezoni so krivec virusi prehlada. Tudi okoljski dejavniki, kot so dim, hlapi, kemikalije, prah ali celo suh zrak v prostoru lahko povzročijo boleče grlo. Običajno pri bolečinah v grlu ni tveganja za mater in njenega otroka. Zato ni nujno takoj obiskati zdravnika, ampak lahko najprej poskusite zdravljenje z domačimi zdravilnimi sredstvi.

Pomaga vam lahko:

  • Grgranje slane vode
  • Čaj iz kamilice ali poprove mete
  • Toplo mleko z medom
  • Star recept za boleče grlo so krompirjevi obkladki – krompir skuhate in ga zmečkate, ga položite na krpo in počakate, da se malo ohladi. Potem si daste obkladek na vrat in okoli vratu ovijete še šal
  • Pri akutno vnetem grlu se namesto krompirjevega obkladka priporoča obkladek s skuto
  • Poskrbite, da vam bo toplo. Še posebej pomembno je, da imate tople noge

Zdravil nikoli ne začnite jemati ne, da bi se prej posvetovali z zdravnikom ali s farmacevtom. Določene pastile za grlo namreč med nosečnostjo niso priporočljive.

Če bolečine v grlu med nosečnostjo vztrajajo nenavadno dolgo, se pojavijo kakšne spremembe ali povišana telesna temperatura, se je treba posvetovati z zdravnikom. Bolečine v grlu lahko kažejo tudi na gripo ali druge bolezni, ki zahtevajo uporabo zdravil. Nosečnica naj bi torej šla k zdravniku, če ima poleg bolečega grla tudi zvišano telesno temperaturo nad 39 stopinj – še posebej, če visoka temperatura vztraja dlje kot en dan.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here