Boleče in občutljive dojke – prvi znak nosečnosti

0
17625
Boleče in občutljive dojke
Boleče in občutljive dojke

V prvih nekaj mesecih nosečnosti ima večina žensk boleče dojke in mnoge se počutijo utrujene. Prsi se lahko začnejo spreminjati že nekaj dni po ovulaciji.

Boleče dojke so pogosto eden izmed prvih znakov nosečnosti. Kljub temu, da je to dober znak, saj napoveduje razvoj mlečnih žlez in s tem napoved stabilne nosečnosti, so lahko bolečine vseeno neprijetne. Boleče prsi lahko nosečnici povzročajo dnevni stres na delovnem mestu in v vsakdanjem življenju.

Zakaj so med nosečnostjo dojke občutljive in boleče

Med nosečnostjo se poveča proizvodnja hormonov estrogena in progesterona, ki sta odgovorna za nastanek mleka v dojki. Hipofiza hormona prolaktina povzroča hitro otekanje tkiva na prsih, kar lahko privede do bolečih dojk in bradavičk. Povišane vrednosti prolaktina povzročajo, da se tudi med nosečnostjo iz dojk izloča mleko, kar ni zaskrbljujoče. Boleče dojke in občutljive bradavičke pa nista edini spremembi. Areola postane temnejša, prsi pa se povečajo.

Kaj lahko storite

Pri večini nosečnic se simptomi umirijo po prvih treh mesecih nosečnosti. Žal to ne velja za vsako žensko. Pomaga vam lahko dober modrček, ki optimalno podpira prsi in lahko lajša ali preprečuje bolečine. Modrček naj bo izdelan iz bombaža ali svile, čipkasti modrčki lahko namreč dražijo bradavičke in povzročijo vnetje. V nekaterih primerih je priporočljivo nositi modrček tudi ponoči, tako da so prsi vedno optimalno podprte. Hladni obkladki lahko zmanjšajo oteklino tkiva dojk in prinesejo olajšanje. Prav tako priporočamo lahno masažo dojk z mastno kremo ali oljem.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here