Boleče grlo pri otrocih

0
10431
Boleče grlo pri otrocih
Boleče grlo pri otrocih

Boleče grlo pri otrocih je lahko posledica različnih bolezni. Najpogosteje je to znak prehlada, lahko pa tudi drugih otroških bolezni.

Boleče grlo pri otrocih lahko sprožijo različne bolezni. Povezano pa je lahko tudi s škrlatinko, mumpsom, vnetimi mandlji, tonzilitisom in pa seveda s prehladom.

Nasveti iz domače lekarne

  • Otrok naj dovolj pije, da ohranja vlažno sluznico. Idealni so čaji iz kamilice, žajblja in timijana.
  • Zagotovite dovolj vlage v prostorih.
  • Grgranje žajbljevega čaja. Pri otrocih sicer ni nujno priljubljen, a je zelo učinkovit. Čaj se grgra vsaj minuto. Ponovite večkrat na dan.
  • Sesanje bonbonov, na primer z žajbljem, lahko poveča pretok sline in tako pomaga proti suhemu in vnetemu grlu. Pozor! Za majhne otroke bonboni niso primerni, zaradi nevarnosti zadušitve.
  • Krompirjev obkladek – krompir je idealen za shranjevanje toplote, ki jo potem sprosti do vratu. Za obkladek skuhajte krompir in ga pretlačite. Še vročega zavijte v brisačo. Brisačo zavijete in jo ovijete rahlo okoli vratu.  Fiksirajte jo s šalom. Obkladek na vratu pustite največ 20 minut.
  • Ob oteženem požiranju lahko pomaga hladen obkladek, kot je obkladek s skuto.
  • Prepričajte se, da otrok s šalom ali ruto ohranja topel vrat.

Pastile za boleče grlo so idealna kombinacija zdravil, ki ublažijo bolečino in se borijo proti patogenom. Običajno vsebujejo antiseptično in protibolečinsko sestavino ter so primerne za otroke, starejše od 6 let – preden jih otroku ponudite, preverite njihovo primernost za otroke v navodilih. Pripravki iz islandskega mahu oziroma lišaja ustvarijo blagodejno zaščitno plast na grlu, in so primerna za otroke od 2 let. Lahko se odločite tudi za čaj. Uporabite tudi posebne bonbone proti kašlju, na primer z žajbljem, toda bodite previdni: pri majhnih otrocih obstaja tveganje za zadušitev.

Boleče grlo pri otrocih – kdaj morate k zdravniku

Pri visoki vročini, težavah pri dihanju in pri požiranju, pri zelo nenadno hudo bolečem grlu in pri stalno vnetem grlu. Inhalacije in kopeli z eteričnimi olji, kot sta mentol ali kafra, za dojenčke in majhne otroke niso primerne.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here