Boleče dojenje

0
2734

Dojenje naj bi bilo dojenčkom in materam več mesecev v zadovoljstvo in naj ne bi NIKOLI bolelo. Vsaka bolečina je opozorilni znak, da nekaj ni povsem v redu. Če ni prijetno vam, tudi dojenčku ne bo dobro, zato je najbolje čim prej poiskati pomoč. Z dobro podporo bo bolečina minila in kmalu boste lahko spet uživali v dojenju.

Morda so vam povedali, da dojenje sprva vedno boli in da se morajo prsne bradavice utrditi. Za to ni nobenega dokaza, pa tudi smiselno ni. Bradavice morajo biti občutljive, da lahko možgani izločajo hormone, ki uravnavajo nastajanje mleka, pri dojenju pa se ne smejo poškodovati. Mora vam biti udobno, prsi pa morajo biti dovolj mehke, da se lahko dojenček prisesa nanje in zlahka pride do mleka. Ko je pripravljen na hranjenje in leži ob vas, se lahko sam premika in najde dojko. Če se ne more prisesati sam, mu lahko malo pomagate, toda ne na silo.

Če vas med dojenjem bolijo bradavice, dojenček najverjetneje ni pravilno prisesan. Ko preneha sesati, preverite bradavice – morale bi biti popolnoma enake oblike kot pred dojenjem. Če so stisnjene, izstopajo ali so ožuljene, se mora dojenček naslednjič bolje prisesati, saj lahko pokajo in zakrvavijo.

Razlogi za boleče dojenje so lahko naslednji:

– Otekle prsi zaradi začasnega zadrževanja tekočine proti koncu nosečnosti ali med porodom, pa tudi napolnjenost z mlekom, lahko otežita dojenje.

– Povečane ali vdrte bradavice

– Dojenček ne odpre ust dovolj široko – to je pogost pojav pri težavnih porodih.

– Položaj dojenčka – morda ni dovolj blizu prsi, zato so refleksi hranjenja oslabljeni.

– Zapore in mastitis – nujno je, da se vsi deli dojk enakomerno izpraznijo.

– Prirasel jezik – če ima dojenček pod jezikom prirastlino, ga morda ne bo mogel dovolj iztegniti, da bi se lahko dobro prisesal na dojko. Morda bo potreben manjši poseg.

Več o dojenju pa si preberite na http://babybook.si/dojencek/prehrana-dojencka/zakaj-je-materino-mleko-najboljsa-hrana-za-dojencka/materino-mleko-najboljsa-popotnica.html (Zakaj je materino mleko najboljša hrana za dojenčka).

Vir: Vse o negi dojenčka in malčka

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here