Bodite brez skrbi s harmony™ prenatalnim testom

0
757

Harmony™ test je vodilni neinvazivni prenatalni test na svetu za zgodnje odkrivanje kromosomskih nepravilnosti pri plodu. Od leta 2012 je bilo opravljenih preko 1.500.000 testov.

Na verjetnost za kromosomsko nepravilnost otroka lahko vpliva starost matere, v nekaterih primerih pa tudi družinska zgodovina, ki se s starostjo matere povečuje.

Tveganje za Downov sindrom pri nosečnici

Tveganje pri nosečnicah starih 35 let je 1:360 (med 360 nosečnicami ena nosi plod z Downovim sindromom).

Pri nosečnicah starih 30 let je tveganje zaradi starosti 1:1000 (med 1000 nosečnicami ena nosi plod z Downovim sindromom). Pri nosečnicah starejših od 40 let je tveganje 10-krat večje.

S harmony™ testom se preverjajo naslednje kromosomske nepravilnosti pri plodu:

 • Trisomija 21 (Downov sindrom)
 • Trisomija 18 (Edwardsom sindrom)
 • Trisomija 13 (Patauov sindrom)
 • Nepravilnosti v številu spolnih kromosomov (npr. Turnerjev in Klinefelterjev sindrom)
 • Mikrodelecijski sindrom DiGeorge

Kromosomi so enote genskega materiala, ki dajejo navodila, kako naj se otrok razvija. Večina zdravih ljudi ima 46 kromosomov, ki so razporejeni v 23 parov. Prvih 22 parov je enakih pri moških in ženskah, zadnji par spolnih kromosomov pa določa spol otroka.

Trisomija je kromosomska motnja, ko obstajajo tri namesto običajnih dveh kopij določenega kromosoma, kar lahko povzroča težke motnje v duševnem razvoju in prirojene napake srca, možganov rasti otroka.

harmony™ prenatalni test omogoča varen postopek, saj se odvzame vzorec materine venske krvi, brez tveganja za spontani splav, ki je prisotno pri invazivnih metodah. Materina kri namreč vsebuje tudi genske informacije ploda, že v zelo zgodnjem obdobju nosečnosti.  Iz tako imenovane »fetalne DNK« (cffDNA), lahko od 10. do 32. tedna nosečnosti na enostaven, neinvaziven in zato varen način ugotovimo prisotnost kromosomskih motenj pri plodu.

harmony™ test uporablja najnovejšo metodo za odkrivanje Downovega sindroma in drugih najpogostejših kromosomskih nepravilnosti pri plodu. Pregleduje vnaprej določeno zaporedje genov, kar zmanjšuje čas analize in stroške testa. Hkrati je analiza genske sekvence s harmony™ testom veliko bolj natančna v primerjavi s konvencionalnimi presejalnimi metodami v prvem trimesečju.

Kako se opravi Harmony test?

Pred izvedbo harmony™  testa se opravi pred testno svetovanje in podpiše privolitev. V posebno epruveto se odvzame 20 ml materine krvi. Epruveto s krvnim vzorcem se v skladu s strogimi predpisi o transportu in shranjevanju nato pošlje v Cenata laboratorij v Nemčijo, kjer vzorec analizirajo. Pričakovan čas rezultatov je 3 delovne dni. Ginekolog vam bo razložil poročilo o rezultatih in vam svetoval o nadaljnjih korakih in spremljanju nosečnosti.

Zakaj se na svetu vsaki 2 minuti ena nosečnica odloči za harmony™ test?

harmony™ test odlikuje:

 • Zelo nizka lažno pozitivna stopnja v primerjavi z drugimi presejalnimi metodami v prvem trimesečju (lažno pozitivna stopnja za trisomijo 21 kromosoma je le 0,06%).
 • Zelo visoka pozitivna napovedna vrednost – 99,7%.
 • Sodobna tehnologija omogoča izredno natančnost merjenja fetalne frakcije, ki je ključna za točen rezultat testa.
 • Test se opravlja v vrhunskem laboratoriju v Nemčiji.
 • Rezultate prejmete že v 3 delovnih dneh.
 • Test se lahko izvede tudi pri nosečnosti z dvojčki in IVF zanositvi.
 • Če tako želite, lahko izveste še spol otroka.

E: [email protected]

W: www.harmony-test.si

 

oglasno sporočilo

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here