Bočni spalni položaj za preprečitev splava

0
3696

Spanje na hrbtu v pozni nosečnosti poveča tveganje za spontani splav. Celo spalni položaj na desnem boku je lahko povezan z nekoliko večjim tveganjem. Najvarnejši spalni položaj med nosečnostjo je levi bočni položaj.

Ali lahko nosečnica spi na hrbtu, ali je to slabo za nerojenega otroka? To vprašanje je raziskala babica – pedagoginja v študiji na univerzi v Aucklandu.

Anketiranih je bilo 155 mater, ki so imele splav po 28. tednu nosečnosti. 111 nosečnic (72 odstotkov) se je spomnilo, da noč pred splavom niso zaspale in se zbudile na levem boku. Glede na te številke in nadaljnje izračune je bilo ugotovljeno, da bi lahko prepolovili stopnjo spontanih splavov (iz 3,93 na 1,96 na 1000 nosečnosti), če bi nosečnice zaspale na levem boku in se na levem boku tudi zbudile.

Treba je tudi omeniti, da se ponoči večkrat spremeni ležalni položaj in zato ni nobenega jamstva, da je oseba, ki se zjutraj zbudi in zvečer zaspi na levi strani, tako spala celo noč. Vendar je vseeno smiselno, da se zaradi anatomskih in fizioloških dokazov med nosečnostjo izogibamo spanja na hrbtu. Težka maternica namreč pritiska na hrbet in s tem na vene, s čimer se zmanjšata srčna zmogljivost in krvni tlak. Tako je v posteljici slabša cirkulacija krvi, kar bi lahko privedlo do spontanega splava.

Ko se vaš trebušček že malo večji, večina nosečnic povsem samodejno za spanje raje izbere levi bočni položaj. Da bi v tem položaju spali udobno, si lahko kupite blazino.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here