Ali je beli tok med nosečnostjo lahko znak za zaskrbljenost

0
18568
Beli tok med nosečnostjo
Beli tok med nosečnostjo

Med nosečnostjo se v telesu spreminjajo različne stvari, ki jih prej bodoče mamica ni poznala, zato naj se nosečnica pozanima o čim večih stvareh, da bo lahko opozorila ginekologa o spremembah, ki bi lahko kazale na tveganje, ki je lahko pomembno za plod.

Tudi beli tok ni nobena izjema. Vsaka ženska ve, da je izcedek del menstruacijskega ciklusa in sprememb v vsaki fazi cikla. Mnoge ženske so dosledne in točno vedo, ko gre za ovulacijo ali pričakujejo menstruacijo. Ampak beli tok v nosečnosti je drugačen in je včasih lahko vzrok za zaskrbljenost.

Zakaj nastane beli tok med nosečnostjo?

Z nosečnostjo se spremeni hormonsko ravnovesje telesa, zato se nosečnici pogosto poveča izcedek iz nožnice. Tudi celoten predel nožnice je med nosečnostjo bolje prekrvavljen. Brezbarven ali rahlo belkast izcedek je normalen, če ne diši neprijetno in ni povezan z bolečino v predelu nožnice.

Ali je beli tok med nosečnostjo znak okužbe?

Okužba z bakterijami ali glivami je verjetna, če je izcedek rumen ali celo krvav, ali če ima neprijeten vonj. Ne vedno, ampak pogosto se pojavljajo tudi bolečine ali srbenje v predelu nožnice. Za te simptome ali spremembe vaginalnega izcedka povejte ginekologu. Vaginalne okužbe lahko privedejo do prezgodnjega poroda in jih je zato potrebno jemati resno. Tudi in še posebej ob koncu nosečnosti so vaginalne okužbe nevarne za otroka, ker so mikrobi lahko v porodnem kanalu.

Photo credit: Nicolas Karim via VisualHunt.com / CC BY-NC-ND

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here