Bela krvna slika pri otroku

0
4992

Levkociti imajo pomembno vlogo pri akutnih vnetjih, sodelujejo pa tudi pri alergijskih, avtoimunskih in revmatoloških kroničnih obolenjih. Vrednost levkocitov je povišana pri vnetjih. Diferencialno krvno sliko naj vedno interpretira pediater.

Po besedah asist. dr. Simone Avčin, dr. med., je načeloma vrednost levkocitov povišana pri kakršnemkoli vnetju. Levkociti imajo tako pomembno vlogo pri akutnih vnetjih, sodelujejo pa tudi pri kroničnih obolenjih, kot so alergijska, avtoimunska in revmatološka obolenja.

Bela krvna slika je odvisna od števila, deleža in funkcije različnih vrst levkocitov. Levkocite delimo na mielocite, ki se delijo na nevtrofilce, bazofilce, eozinofilce, nato na monocite in limfocite. Vsi imajo vlogo pri prepoznavi in aktivaciji ob tem, ko v telo pride vnetje – bakterijsko, virusno ali glivično. Sodelujejo pa tudi pri kroničnih obolenjih, kot so alergijska, avtoimunska in revmatološka obolenja. Interpretacija bele krvne slike je vedno potrebna ob tem, da pediater pozna klinično stanje, anamnestične podatke bolnika, ali bolnik jemlje določena zdravila, ki vplivajo na belo krvno sliko, saj je ob tem lahko poživljena ali pa je vrednost določenih levkocitov znižana.

Načeloma je splošna vrednost levkocitov povišana pri kakršnemkoli vnetju. Nekoliko višje vrednosti levkocitov najdemo pri bakterijskem, nekoliko nižje pri virusnem vnetju. Znižana vrednost levkocitov je lahko ob nekaterih virusnih okužbah.

Interpretacijo diferencialne krvne slike vedno prepuščamo pediatru, ki je otroka pregledal in zato lahko diferencialno krvno sliko pravilno interpretira. Ob tem se bo vaš pediater tudi odločil, ali so morda potrebne kakšne funkcijske meritve, se pravi, kako levkociti opravljajo svojo funkcijo, kar lahko opredelimo v različnih ambulantah Pediatrične klinike. Opredelimo imunski status, torej stanje in delovanje imunskega sistema, s čimer se ukvarjajo pediatri imunologi, lahko pa opredelimo, ali obstajajo kakšne nenormalne bele krvne celice, pri čemer občasno, v primeru indikacije, opravimo tudi punkcijo kostnega mozga, s čimer pa se ukvarjamo pediatri hematologi Pediatrične klinike.

Sodelujoči strokovnjaki:

Simona Avčin

Asist. dr. Simona Avčin

http://www.kclj.si/

dr. med., Pediatrična klinika UKC Ljubljana, Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here