Barvanje z naravnimi barvili

0
613
pirhi

Kot velikonočni pirhi se večinoma uporabljajo trdo kuhana jajca, ki so namenjena temu, da jih kasneje pojemo. Prej jih lahko seveda nesemo tudi k blagoslovu jedil, še pred tem pa pobarvamo in okrasimo. Čeprav so kupljene barve za jajca takšne, da so jajca nato še užitna, jih z njimi kar nekoliko pokvarimo, zato so bolj priporočljive naravne barve. S temi bodo veliko bolj zdrava, saj v njih ne bo kemije. Za barvanje se lahko uporabljajo tudi izpihana jajca ali jajca iz stiropora.

Nasvet: Barvanje z naravnimi barvili

Kdor si ne želi uporabljati umetnih, kemično proizvedenih barv, lahko uporabi tudi naravna barvila. Edina slaba stran je, da so naravne barve pogosto manj izrazite in bolj nežne, so pa popolnoma neškodljive.

  • Zelena: 150 g špinače ali listov koprive pirhi
  • Modra: 100 g zamrznjenih borovnic ali 2 žlici posušenih bezgovih jagod
  • Rdeča: 200g pese ali rdečega zelja
  • Rumena: 4 čajne žličke kurkuma in 4-5 žafranovih niti
  • Rumeno-rjava: čebulni olupki

Dele rastline (za vsako barvo posebej seveda) kuhajte v litru vode približno 15 minut. Prevretek precedite in ga ohladite. Vanj dajte malo kisa in ščepec galuna. Pred barvanjem jajca očistite tudi z raztopino kisa. To krepi kasnejšo barvo. Potem jajca položite v pripravljeno tekočino. V njej naj se namakajo približno pol ure. Po tem se morajo le še posušiti.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here