BabyBook kuhinja: pirini piškoti

0
1403

Domači piškot iz pirine moke je odlična ideja za malico med obroki za otroka.

Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

– 20 g surovega masla
– 20 g rjavega nerafiniranega sladkorja
– 2 jajci iz proste reje (oznaka na jajcu 0)
– 250 g pirine moke
– po želji lahko dodate še suho sadje, lešnike, mandlje, orehe ali koščke čokolade z visokim deležem kakava

Priprava:

Pečico segrejemo na 180 °C. V posodi zmešamo maslo (naj bo na sobni temperaturi, da se malce zrahlja, lahko pa ga date tudi v pečico ali mikrovalovno pečico), sladkor in jajci. Počasi dodajamo pirino moko. Vse skupaj mešamo tako dolgo da dobimo gosto maso, dodamo še čokolado, lešnike. Pečemo 10 min na 180 °C.

Zelo je pomembno, da uporabite pravo maslo in ne margarine, saj je ta pravzaprav v tovarnah izdelana sintetična maščoba, ki v resnici nima nobene kvalitetne oziroma pozitivne točke. Problem pri margarini je ta, da je pogosto hidrogenizirana. To pomeni, da je pravzaprav narejena iz olj, ki so z zapletenim kemičnim postopkom nenaravno strjena. Pri tem se vezi porušijo in margarina ostane tako le nek skupek sintetičnih vlaken, ki telesu ne prinesejo nobene dobre stvari. Maslo je veliko boljše, saj se maščoba, ki je v maslu, ne skladišči v človeškem telesu.

Zanimivost: raziskave, ki so jih naredili na ameriški univerzi, so pokazale, da so otroci, ki so uživali margarino in ne masla, na testih sposobnosti dosegli oziroma pokazali, da imajo veliko manjši IQ kot otroci, ki niso jedli margarine. Tako margarine ne vpliva le na srčne bolezni, debelost, sladkorno bolezen, temveč vpliva tudi na razvoj možganov in umske sposobnosti. Maslo je zato veliko boljši nadomestek.

Pira je zelo zanimivo živilo. Njen izvor je iz Irana in je boljša od navadne pšenične moke. Razlikuje se po tem, da je že sama rastlina veliko bolj trda. Njen ovoj samega žita je veliko bolj trpežen. Zato tudi škodljivci oziroma pesticidi težje vstopijo v samo žito in je bolje zavarovano. Ima več vlaknin kot moka in je nasploh bolj primerna. Če ste navajeni delati z navadno moko, vam bo pirina drugačna. Tudi na pogled ni tako sipka kot bela moka, vendar se s piro kljub temu da pripraviti vse jedi oziroma iste jedi kot z navadno moko, tudi fine slaščice. Tako je pravzaprav odličen nadomestek in veliko bolj zdrav.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here