Po poroduNega telesa po poroduBabice oskrbijo novorojenčka v porodni sobi

Babice oskrbijo novorojenčka v porodni sobi

Zdravega novorojenčka babice oskrbijo v porodni sobi, ki mora biti ogreta in brez prepiha. Po prvem kožnem stiku matere in novorojenčka, ki je pomemben za izločanje mleka, in ko neha utripati popkovnica, jo prerežejo in s tem prekinejo vez med materjo in novorojenčkom.

Kako babice oskrbijo novorojenčka

Babice oskrbijo krn popkovnice (stisnejo ga s plastično sponko približno 0,5 do 1 centimetrov od kože). Oskrbijo popek, ki ga opazujejo še nekaj ur zaradi morebitne krvavitve. Novorojenčku izmerijo dolžino telesa, obseg glave in telesno težo. Ocenijo vitalne znake po Apgarjevi lestvici. Novorojenček prejme v prvih treh urah po rojstvu 1 mg K vitamina v stegensko mišico zaradi preprečevanja hemoragične bolezni, antibiotične kapljice v oči za preprečevanje gnojnega vnetja oči (gonokoknega) in v primeru, da je mati RhD negativna, novorojenčku po rojstvu odvzamejo kri iz popkovnice za določitev krvne skupine, RhD-faktorja, DCT ter Kell skupine. Že v porodnem bloku spodbujajo starše k dojenju.

Kaj pomeni ocena po Apgarjevi lestvici  

Ocena po Apgarjevi lestvici (po Virginiji Apgar) služi kot okvirna ocena novorojenčkovega prilagajanja na okolje izven maternice in pove le, ali je potrebna medicinska pomoč novorojenčku. Ta ocena ne napoveduje kasnejšega razvoj otroka. Preberite več s klikom na spodnjo povezavo:

25 najpogostejših vprašanj, ki jih nosečnice zastavijo babicam

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj