Skrb za zdravje v nosečnostiUravnotežena prehrana v nosečnostiAvtofagija (generalno pospravljanje celice) in upočasnitev staranja

Avtofagija (generalno pospravljanje celice) in upočasnitev staranja

Beseda avtofagija izvira iz grških besed auto– (sebi lasten, svoj) in phagy (jesti). Celica torej z avtofagijo aktivno razgrajuje svoje lastne sestavine, ki so poškodovane ali nepotrebne in se v celici kopičijo. Ima osrednjo vlogo v vzdrževanju celične homeostaze, pri čemer ohranja ravnotežje med sintezo in razgradnjo celičnih sestavin. Njena osnovna naloga je zaščitna, saj preprečuje kopičenje poškodovanih organelov in beljakovinskih skupkov v celici. Obenem omogoča celici preživetje v ekstremnih pogojih kot so stradanje ali oksidativni stres. Med avtofagijo se celične strukture z encimi razgradijo v organske molekule, torej v osnovne gradnike makromolekul, ki jih celica lahko ponovno uporabi (reciklira) za izgradnjo svojih novih potrebnih struktur.

Jošinori Osumi, japonski celični biolog, je leta 2016 prejel Nobelovo nagrado za fiziologijo ali medicino za preučevanje molekularnih mehanizmov avtofagije, ki so odprli možnosti uporabe avtofagije v klinične namene.

Rezultat avtofagije je obnovljena celica, ki je svoje razgrajene strukture, ki jih je vsebovala, obnovila in ponovno uporabila ter ostala zdrava celica.

Avtofagija in bolezni

Proces je lahko sprožen od zunaj ali od znotraj. Od znotraj so to lahko signali, kot so kopičenje odvečnih beljakovin ali poškodovani organeli, od zunaj pa pomanjkanje hranil, pomanjkanje kisika, okužba z mikrobi. Nezadostna avtofagna aktivnost je povezana s številnimi človeškimi boleznimi kot so mišična obolenja in bolezni živčevja. Tudi prevelika avtofagna aktivnost je za celico škodljiva, saj lahko vodi celo v celično smrt. Avtofagija predstavlja tudi obrambni mehanizem gostitelja pred okužbo z mikroorganizmi. Pomembno vlogo pa ima tudi pri nastanku in razvoju rakavih obolenj, saj rakave celice za svoje preživetje bodisi sprožijo ali blokirajo avtofagijo v različnih fazah razvoja tumorja.

Avtofagija in staranje

Učinkovitost avtofagije s staranjem dokazano upada. Posledično se zato v celicah kopičijo poškodovani celični organeli, porušena je homeostaza celic in zmanjšana je zmožnost učinkovite obrambe celic pred mikrobi ali zunanjimi škodljivimi vplivi. Omejitev vnosa kalorij v telo z dieto je do sedaj edina znana in potrjena možnost, ki upočasni staranje številnih živalskih vrst, saj zmanjša nivo krvnega sladkorja in inzulina, zaviralca avtofagije. Znižan nivo inzulina torej spodbudi avtofagijo, ki upočasni nastanek dejavnikov staranja.

Viri: Samočišćenje tela – isceljujuća moć autofagije – mr sci. med. Ivanov dr Dragan, dosegljivo na https://www.youtube.com/watch?v=NUi5v7fJoK8&t=102s, 2.12.2020; Autofagija – Zašto su mediji preleteli ovu vest, doselgjivo na https://www.youtube.com/watch?v=d3upQzVv0l8&t=40s, 2.12.2020; Wikipedia.org; Postenje: Nenad Kojić, nutricionist pri Feelgood, dosegljivo na https://www.drfeelgood.si/postenje-1/, 2.12.2020.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj