DojenčekAtopijski dermatitis

Atopijski dermatitis

Kako prepoznati atopijske bolezni

Atopijski dermatitis oz. vse atopijske bolezni združujejo to, da pri njih nastane vnetno dogajanje na mestu, kjer pride do stika alergena z imunskim sistemom osebe. Posledično pa tudi do imunskega odgovora telesa, ki se kaže v obliki alergijskih bolezni.

 • Atopijski dermatitis (AD) – kronična, ponavljajoča bolezen s srbečo in vneto kožo. Bolezen se lahko pojavlja na različnih delih telesa (odvisno od starosti osebe). Več lahko preberete na spletnih straneh Društva Atopijski dermatitis – tukaj.
 • Alergijska astma – bolezen dihal, za katero je značilno težko dihanje (predvsem tožijo, da težko vdihnejo) in ob tem občutek oz. je slišno piskanje v pljučih. Bolezen se poslabša ob stresu, lahko ob neugodnih klimatskih dejavnikih (zima, mrzel zrak, megla), ob stiku z alergenom (ko gre za alergijsko obliko bolezni).
 • Alergijski rinokonjunktivitis (ali i. seneni nahod) – ob stiku z alergenom (najpogosteje ob stiku z inhalatornimi alergeni, kot so pelodi trav, dreves, plevelov) pride do seroznega (vodenega) izcedka in nosu. Ob tem je prisoten občutek zamašenega nosu, zelo pogosto tudi srbež. Pogosto je pridruženo prekomerno solzenje s srbežem in vnetjem oči, temu lahko sledi otekanje vek ali celo dermatitis vek.

Kaj lahko storite sami in kdaj poiskati mnenje strokovnjaka 

 • Osnova je redna vsakodnevna nega, saj imajo otroci suho kožo.
 • Uporaba primernih izdelkov, ki so namenjeni negi otrok z AD in se jih kupi v lekarni (mila, mazila).
 • Ob znani alergiji se je potrebno alergenu izogibati/izogniti. Npr.: prehranskim alergenom, kot so mleko, jajčni beljak in rumenjak, soja, arašidi, meso, morski sadeži, žita, različne vrste sadja in zelenjave. Pomembni so tudi inhalacijski alergeni, kot so pršice v hišnem prahu, pelodi trav, dreves, perje, živalski epitel in plesni).
 • V primeru, da ob redni negi vnetje vztraja, se atopijski dermatitis poslabšuje, obiščite pediatra, ki bo svetoval ustrezno terapijo. Prav tako, če je srbež, predvsem ponoči, tako moteč, da se otrok zbuja.
 • Ob sumu na alergijo pediater priporoči in izda napotnico za pregled pri alergologu in alergološko testiranje.
 • V primeru hujše oblike AD, ki se ne odzove na, s strani pediatra, predpisano terapijo, je smiselno opraviti še pregled pri dermatologu.

Izbira in sestavine krem za dojenčke in malčke, če ima ta atopijski dermatitis

 • Izdelki naj ne bodo odišavljeni.
 • Izdelki naj bodo dermatološko testirani pri bolnikih z AD.
 • Izdelki naj vsebujejo dovolj maščob, da bodo omilili suhost kože.

Še posebej se pri postavljeni diagnozi AD izogibajte negovalnim »domačim« izdelkom na osnovi rastlin (npr. šentjanževo olje, ognjičevo mazilo) ali eteričnih olj. Le ti lahko privedejo do iritacije občutljive kože ali celo kontaktne preobčutljivosti in posledičnega kontaktnega ekcema.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj