Aromaterapija v poporodnem obdobju

1752

Po porodu je treba biti pri uporabi eteričnih olj previden, saj se novorojenček navaja na materin naravni vonj. Z eteričnimi olji si sicer lahko pomagate pri poporodni depresiji, mastitisu, izpadanju las ali preveliki oziroma premajhni proizvodnji mleka.

Nina Medved v videu našteje, katera eterična olja in za katere težave jih porodnice lahko uporabljajo v poporodnem obdobju.

Takoj po porodu ne pretiravajte z uporabo eteričnih olj, ker se mora novorojenček navaditi na materin vonj in ga pri tem vsak drug vonj zmoti. Če uporabljate eterična olja, npr. v masažnih oljih, ne smete preseči koncentracije 0,5 %. Lahko si privoščite tudi kopel. Bodite pozorne, da masažnega olja ne nanašate na predel prsi.

Po porodu si lahko z eteričnimi olji pomagate pri mnogo težavah. Zlasti pri poporodni depresiji se priporočajo eterična olja bergamotke, limone, vrtnice, nerolija, petitgraina in rožnega lesa. Lahko jih inhalirate, si privoščite kopel ali pripravite masažno olje.

Proti izpadanju las, s katerimi se sreča veliko porodnic, si lahko pomagate z eteričnim oljem rožmarina cineol, ki pospešuje rast last in preprečuje izpadanje. Ublažite lahko tudi mastitis. Eterično olje sivke in smilja dodajte skuti in si naredite obkladek za prsi.

Pri premajhni proizvodnji mleka si lahko pomagate z eteričnim oljem sladkega komarčka, kumine in janeža v zelo nizki koncentraciji. Pri previsoki proizvodnji mleka pomaga hidrolat poprove mete v obkladku.

Nina Medved

Nina Medved

https://www.magnolija.si/

aromaterapevtka in ustanoviteljica Magnolije, šole za aromaterapijo in parfumeristiko

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav