Aromaterapija pri prehladu, nespečnosti in za pomiritev

2692

Aromaterapija učinkovito pomaga tudi pri akutnih težavah otrok, npr. pri prehladu. Eterična olja otroke pomirijo in jim omogočijo boljše spanje. Pri izbiri eteričnega olja (zlasti pri sivki in timijanu) bodite pozorni tudi na kemotip in ne le na samo ime.

Nina Medved v videu razloži, katera eterična olja uporabite v primeru prehlada, nespečnosti in nemira pri otroku, ter opozori na način pravilne uporabe.

Moje najljubše eterično olje za otroke pri prehladih in dihalnih obolenjih je eterično olje timijana, kemotip linalool (in ne timol, ki draži kožo). To eterično olje je dovolj blago za otroke in ima dovolj močno protibakterijsko in protivirusno delovanje, obenem pa odpira dihalne poti, zato ga lahko uporabite v prostoru kot inhalacijo, masažno olje za predel prsi in v kopeli.

Za pomiritev otrok lahko uporabite eterična olja benzoina, mandarine, sivke, rimske in nemške kamilice. Za šolarje priporočam kombinacijo eteričnih olj mandarine, sivke in benzoina, ki jo pripravite v inhalator, ki ga lahko vzamejo s seboj v šolo. Uporabite 1 kapljico benzoina, 2 kapljici sivke in 3 kapljice mandarine.

Proti nespečnosti je najbolj popularno eterično olje prave sivke. Pri tem bodite pozorni, da uporabite pravo sivko (lavandula angustifolia) in ne lavandine, ki zbudi in stimulira. Priporočljiva so eterična olja sivke, nerolija, mandarine. Lahko jih kapnete na vato in položite ob blazino ali v difuzor v prostoru. Pri nespečnosti so zelo priljubljeni tudi hidrolati. Melisa pomiri hiperaktivnega otroka. Hidrolat nerolija pomaga pri anksioznosti. Uporabite lahko tudi sivko in vrtnico. Razpršite ju po prostoru in dobili boste zelo subtilen in blag učinek.

Če želite eterična olja uporabiti v prostoru, uporabite izparilnik. V vodo nakapajte od 1 do največ 3 kapljice eteričnega olja, odvisno od otrokove starosti in velikosti prostora.

Nina Medved

Nina Medved

https://www.magnolija.si/

aromaterapevtka in ustanoviteljica Magnolije, šole za aromaterapijo in parfumeristiko

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav