Anestezija med nosečnostjo

0
3803
Epiduralna analgezija
Epiduralna analgezija

Epiduralna anestezija najbolje lajša porodno bolečino, porodnica pa je budna in aktivna.

Anestezija se med nosečnostjo odsvetuje, ker pri nosečnicah vodi do mnogih fizičnih sprememb, ki lahko vplivajo na potek anestezije. Anestezija se zato med nosečnostjo uporablja le v nujnih primerih ali kadar operacije ni mogoče odložiti. Izjeme so prva dva do tri tedne nosečnosti, saj v tem času zunanji vplivi ne škodijo zarodku. Lokalni anestetik, kot ga uporabljajo zobozdravniki, se praviloma pred 16. tednom nosečnosti lahko uporablja brez težav.

Pogosti razlogi za anestezijo pred porodom so nujne operacije, kot so ciste na jajcevodih, vnetje slepiča, tumorji na dojkah ali prezgodnje odpiranje materničnega vratu. Na splošno se splošna in epiduralna anestezija izvedeta med nosečnostjo le, če sta obvezni, koristi in tveganja je potrebno skrbno preučiti. Ženske, ki želijo roditi z anestezijo na zahtevo, se morajo zavedati možnih posledic za zdravje.

Pri epiduralni anesteziji v nekaterih primerih pride do nenadnega padca krvnega tlaka. Iz tega razloga nosečnice pred anestezijo prejmejo infuzijo, ki preprečuje padec krvnega tlaka. Zaradi zadrževanja vode v tkivih je lahko oteženo vstavljanje igle v hrbtenični kanal. Če pa gre igla preveč globoko, lahko pride v obdobju po anesteziji do dolgotrajnih glavobolov. Drugi možni zapleti vključujejo nenadno povišano telesno temperaturo.

Pri splošni anesteziji nosečnica namesto obrazne maske dobi dihalne cevke v sapnik. To lahko povzroči rahlo pljučnico ali hripavost v prihodnjih dneh po anesteziji. Anestezija med nosečnostjo predstavlja tudi tveganje za nerojenega otroka, saj lahko zdravila vstopijo v popkovino in skozi posteljico v krvni obtok otroka. S splošno anestezijo je povečano tudi tveganje za prezgodnji porod ali spontani splav. Z epiduralno anestezijo padec krvnega tlaka tudi ogrozi zdravje nerojenega otroka, na splošno pa epiduralno anestezijo otroci razmeroma dobro prenašajo.

Vir: 9monate

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here