Ali vaš otrok pri igri zna izgubljati?

0
617
Družabna igra
Družabna igra

Igre kot so Spomin, Človek ne jezi se, Monopoly so zelo zabavne in omogočajo družini prijetno preživljanje prostega časa. Kaj pa če otrok pri igri ne zna izgubljati? In zakaj je tako pomembno, da se mora otrok navaditi tudi tega, da ne bo vedno na zmagovalni strani?

 

druzabna_igra

Izguba za otroka ni enostavna

Lahko se zgodi, da bo otrok zelo jezen ko bo izgubil igro. »Vedno izgubim. Te igre se ne bom šel nikoli več«. Celo zelo majhni otroci težko izgubljajo. To govori o strahu otroka, da ni dovolj dober in je šibek.

Izgubiti za otroka pomeni pokazati slabosti

Tudi starejši otroci in odrasli imajo lahko težave z izgubo. Za mnoge otroke je to težava že sama po sebi – z gledanjem drugih pri igri in vedenjem, da niso najboljši od vseh. Starši morajo podpirati otroke in jim pomagati, da se naučijo izgubljati. Približno pri treh letih je otrok v položaju, da razume, da je izgubil. Zanj je to razlika med močjo in šibkostjo. Za majhne otroke je lahko to, da ne zmagajo, celo kot ponižanje in osebni napad. Tolažilnih besed, kot so »naslednjič boš ti zmagovalec«, v takšnih situacijah ne uporabljajte. Otrok živi v tem trenutku: sedaj sem izgubil, zdaj sem slabo. Vseeno mu je, če bo zmagal jutri, saj ga skrbi trenutni poraz. Otroci se morajo naučiti, kako ravnati s takšnimi frustracijami. Znati izgubljati je sposobnost, ki je nujno potrebna. Tudi kasneje v življenju se bo otrok moral tega navaditi.

Vir: Urbia

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here