Ali otrok vegetarijanec dobi vse potrebne hranilne snovi?

0
1030
Zelenjava
Zelenjava

Otroci morajo jesti raznovrstno hrano. Tudi če se odločite, da bo vaš otrok vegetarijanec, poskrbite, da bo dobil vse pomembne hranilne snovi na druge načine oziroma z drugo hrano.

Poznamo več vrst vegetarijanstva. Med temi vrstami obstajajo nekatere pomembne razlike:

  • ovo-lakto-vegetarijanci: jedo mleko, mlečne izdelke in jajca
  • lakto-vegetarijanci: ne jedo jajc, vendar jedo mleko in mlečne izdelke
  • veganstvo: opustitev vseh proizvodov živalskega izvora, včasih celo medu

Železo in jod: kritični hranili za otroka vegetarijanca

Vitamin C, citronska kislina in fruktoza iz sadja in zelenjave izboljšajo razpoložljivost železa pri otrocih, ki ne jedo mesa. Ker vegetarijanci ne jedo rib, imajo pogosto premalo joda. Zato je priporočljiva dosledna uporaba jodirane soli. Prehranski strokovnjaki menijo, da so zaloge železa pri izključno dojenih otrocih izpraznjene po štirih do šestih mesecih. Zato je takrat priporočljivo, da vašemu otroku ob prehodu na gosto hrano dvakrat na teden daste približno 20 gramov zmletega mesa v zelenjavni pire. Primerne so govedina, jagnjetina in perutnina iz ekološke reje.

Če se želite mesu odpovedati, lahko namesto mesa dodate 10 gramov polnozrnatih kosmičev in 20 ml vode. Da izboljšate optimizacijo ponudbe železa vašemu otroku, mu ponudite še z železom bogato zelenjavo, kot so cvetača, brokoli, špinača in črni koren. Vitamin C izboljšuje razpoložljivost železa. Če želite, lahko dodate nekaj žlic pomarančnega soka s proizvodnjo celuloze. Žitnim in zelenjavnim kašicam ne dodajajte mleka, saj mleko slabša absorpcijo železa.

Vegetarijanska prehrana za otroke

Če je vaš otrok že vegetarijanec, naj je vsaj mleko in mlečne izdelke, pa tudi jajca. Pomanjkanju hranil se izognete tako, da otroku ponudite polnozrnate izdelke (zlasti z železom bogata proso in oves), v kombinaciji z vitaminom C bogate sadeže (pomaranče), sadnih sokove in zelenjavo (npr. krompir, paprika, brokoli ali zelje). Vaš otrok naj petkrat na dan je sveže sadje in zelenjavo, ali en obrok zamenja s kozarcem sadnega soka. Združite različne vire beljakovin na obrok, kot so mleko in krompir, krompir in stročnice, ali krompir in jajca. Tako so vključeni vsi pomembni gradniki beljakovin. Za zagotovitev ustreznega vnosa kalcija z mlekom in mlečnimi izdelki naj otrok je predvsem jogurt in sir, medtem ko skuta vsebuje manj kalcija.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj