Ali naj dojenček spi v spalnici staršev ali v svoji sobi?

0
2230
spanje_pestovanje_43

Z rojstvom dojenčka morajo starši sprejeti odločitev o tem, ali bo otrok spal v spalnici staršev ali pa že od vsega začetka v svoji sobi.

Če se odločite, da boste imeli dojenčka od začetka v svoji spalnici, bo to za vas lažje, ker ga boste lahko nadzorovali tudi takrat, ko boste odšli v posteljo. Prav vaš prihod v posteljo pa ga lahko tudi zbudi, prav tako glasni zvoki, kot so kašelj, smrčanje ali zvonjenje budilke. Ampak točno to naj bi po neki študiji poskrbelo, da otrok ne pade v preveč globok spanec, kar lahko posledično zmanjša tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčka, čeprav še ni jasnih dokazov o tem.

Prednost tega, da imate otroka v svoji spalnici, je hitrejša pot do otroka, kadar joka in ga je potrebno podojiti. To še posebej velja, če imate takšno posteljico za dojenčka, ki se priključi vaši postelji. Tudi starši se počutijo bolj varne, kadar imajo otroka ponoči v njihovi bližini. Če želite slišati zvoke spanca, lahko ponoči vstanete in pogledate k dojenčku.spanje_pestovanje_43

Kljub temu nič ne govori proti temu, da bi dojenček že od začetka spal v svoji sobi. Z elektronsko varuško lahko starši spremljajo aktivnost in hrup v dojenčkovi sobi, zvoki v vaši spalnici pa dojenčka tako ne motijo. Druga prednost je, da lahko, kadar je otrok bolan, zanj skrbite v njegovi sobi, ne da bi ponoči s tem zbudili partnerja. To je še posebej pomembno, ko mora eden od partnerjev zgodaj vstati in iti v službo, zato potrebuje svoj spanec. Pri odločanju, kje naj dojenček spi, morate poslušati svoj notranji glas in svoje občutke. To pomeni, da se ne smete čutiti prisiljene, da dojenček spi v vaši spalnici, prav tako pa ne imejte slabe vesti, če spi v svoji sobi.

Vir: Mamiweb

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here