Ali mobilni telefoni in Wi-Fi škodijo zdravju?

0
398

Verjetno so tudi do vas že prišle informacije in pomisleki o domnevnih nevarnostih mobilnikov in Wi-Fi. Na spletu poteka zanimiva globalna kampanija.

Na portalu MestoMladih.si preberite, zakaj ne smemo le domnevati, da je brezžična tehnologija varna, o vplivu trajne izpostavljenosti elektromagnetnemu sevanju in vzpostavitvi 5G omrežja >>

Spletna peticija proti 5G

Ali lahko zaustavimo uvedbo 5G? Aktivisti pozivajo svetovno javnost k podpisu peticije za zaustavitev 5G https://www.5gspaceappeal.org/, ki bo predana vsem vladam po svetu, kot poziv javnosti, da se zaustavi uvedba novega močnejšega 5G omrežja, saj učinki na zdravje niso poglobljeno raziskani in so verjetno škodljivi. Če pridemo do točke preloma, ko se bo dovolj ljudi zavedalo učinkov EMS in da je to pomembna tema, bo industrija začela z oblikovanjem varne tehnologije in ko to naredi, se lahko celotna družba pomakne k bolj zdravi prihodnosti (1).

4 razlogi zakaj je elektromagnetno polje veliko bolj aktivno pri otrocih, kot pri odraslih

Vpliv EMS bo posebno visok na otroke, saj mu bodo podvrženi celo življenje, izpostavlja Johnson (1). »Ker vse brezžične komunikacijske naprave komunicirajo prek pulzacij, so potencialno, in verjamem, da so, dejansko veliko bolj nevarne,« svari dr. Pall (7).

Ameriška pediatrična akademija (The American Academy of Pediatrics – APP) opominja starše, da so otroci, zaradi njihovega razvijajočega uma in telesa, edinstveno ranljivi na vplive okolja okoli njih, vključno s sevanji iz pametnih telefonov (5).

Dr. Pall (7) navaja 4 razloge, zakaj bi moral biti Wi-Fi in sevanje iz mobilnih stolpov razlog za skrb, predvsem v šolah in drugih izobraževalnih ustanovah.

  • Otroci imajo večje razmerje med površino in prostornino v telesu, zato so njihova tkiva veliko bolj izpostavljena elektromagnetnim poljem. Lobanje otrok so precej tanjše in posledično je izpostavljenost večja (7), pa tudi več sevanja lahko absorbira (5).
  • Otroci imajo zelo visoke gostote matičnih celic, ki so še posebej občutljive na elektromagnetna polja.
  • Zdi se, da so možgani, ki se še razvijajo, še posebej občutljivi na elektromagnetna polja.
  • Mlada tkiva imajo veliko večjo vsebnost zunajcelične vode, kot starejša. To lahko vodi v občutljivost in precej večjo absorpcijo učinkov (7).

 

Celotna vsebina in vsi viri dostopni na MestoMladih.si.

(1) Johnson, Jeremy. 2016. Wireless wake-up call.Dostopno prek: https://www.youtube.com/ watch?v=F0NEaPTu9oI (13. 4. 2019).

(7) Newton, Terence. 2019. Prominent biochemistry professor warns: 5G is the »Stupidest idea in the history of the world«.Dostopno prek: https://www.wakingtimes.com/ 2019/02/20/biochemistry-professor-warns-5g-is-the-stupidest-idea-in-the-history-of-the-world/ (13. 4. 2019).

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here