Ali lahko uporabimo fizično kazen

1
544

S kritiko otrokovega neustreznega vedenja otroku sporočimo, da je neko vedenje v družbi nesprejemljivo sprejemljivo.

Raziskovane študije so pokazale, da kar 94 odstotkov staršev uporablja  nekatere oblike telesnega kaznovanja (vir: Reuters), da bi svoje otroke naučili kaj delajo narobe. Vendar psihologi opozarjajo, da lahko fizična kazen oz. telesno kaznovanje kasneje privede do čustvenih in vedenjskih težav. Do depresije lahko pride celo pri tistih otrocih, ki občasno dobijo zaušnico ali drugo obliko telesnega kaznovanja. Uporaba telesnega kaznovanja je v nekaterih državah prepovedana, drugje sporna. Psihologi opozarjajo, da naj bodo starši namesto takšnih oblik kaznovanja dosledni pri vzgoji.

S kritiko otrokovega neustreznega vedenja otroku sporočimo, da je neko vedenje v družbi nesprejemljivo ter ga usmeri v ustreznejše ter družbeno sprejemljivo vedenje. Oglejte si video v katerem strokovnjakinja dr. Tina Rutar Leban, univ. dipl. psih. razlaga zakaj ni primerna fizična kazen.

Fizična kazen je prepovedana. Otroka vzgajamo v družbo. Ničelna toleranca velja v naši družbi. Če mu damo eno po riti, na drugi strani pa drugi strani pa ga udarimo, ker ne da igrače. To ni dobro, je dvojno merilo. Fizična kazen je telesno kaznovanje, ena po riti, pocuk na uho – nič ni takega, je pa sramotilno za otroka. Ni v skladu z našo družbo, zato ni v redu.

Sodelujoči strokovnjaki:

dr. Tina Rutar Leban

http://www.sola-lila.si/

univ. dipl. psih., vodja šole starševstva O.K. Consulting

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

1 COMMENT

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here