Skrb za zdravje v nosečnostiPartnerstvo in spolnostAli lahko spolni odnosi v času nosečnosti povečajo možnost infekcij

Ali lahko spolni odnosi v času nosečnosti povečajo možnost infekcij

Pri spolnih odnosih lahko pride do infekcij, pravi mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar iz Ginekološke klinike v Ljubljani. Nožnica ni nikoli sterilna, vedno so tam seveda prisotne bakterije. Ampak je nosečnost in plod dovolj dobro zavarovan z materničnim vratom pred temi vplivi. Pri spolnih odnosih prihaja do določene mehanike, ki seveda lahko delno deluje proti nosečnosti, vendar je možnost infekcij izredno majhna.

Spolni odnosi sicer lahko povzročijo na primer najpogosteje vnetje nožnice ali pa materničnega vratu, vendar ne toliko da bi ogrožale zdravje nosečnice.

Spolni odnosi lahko nekoliko povečajo možnost inkfekcijskih zapletov v nosečnosti, poveča se verjetnost vnetij sečnice (uretritis), vnetja sečnega mehurja (cistitis), porušenje ravnovesja v bakterijski sestavi nožnice (bakterijske vaginoze), vnetij na površini materničnega vratu (cervicitis) ipd. Uporaba prezervativov sicer prepreči izliv semenske tekočine v nožnico, kar zmanjša alkalni vpliv, ne more pa preprečiti prenosa bakterij iz nožničnega vhoda v notranjost, kjer bi nevarne bakterije utegnile biti tudi nevarne. Nevarnost je zelo majhna, dokler je maternični vrat dolg in zaprt ter ga dodatno varuje še gosta sluz v kanalu materničnega vratu (sluzni čep).

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj