Ali lahko ekcem povzroča določena hrana

0
501
Ekcem
Ekcem

Nikakor ne pozabite tudi na ostale dejavnike, kot je nega kože.

Ekcem ni specifična alergija, a pri nekaterih otrocih ga lahko sproži ali poslabša določena prehrana. Če ve ali zdravnik sumita, da na njegov ekcem vpliva določena hrana – najverjetnejša krivca sta kravje mleko in jajca, sledijo pa jima soja, žitarice, kikirikiji in ribe – poskusite te jedi črtati iz njegovega menija (če že je trdno hrano), in tudi vašega, če dojite (zapomnite si, da dojenček ne bi smel piti kravjega mleka do prvega rojstnega dneva. Če pa je nagnjen k ekcemu boste morebiti z uvajanjem mleka in ostalih morebitnih alergenov želele počakati še dlje).

Hrano za katero sumite, da bi lahko povzročala ekcem, iz jedilnika odstranjujte zaporedoma in po vsaki »eliminaciji« počakajte dva tedna. Toliko časa je namreč potrebno da ta hrana popolnoma izgine iz vašega mleka in njegovega telesa. Če uporabljate mlečno formulo, vam bo zdravnik mogoče svetoval preklop na verzijo, ki temelji na soji. To pa ni vedno mogoče, saj so nekateri otroci, ki so alergični na mleko, alergični tudi na sojo – vendar pa poskusiti ni greh.

Ne pozabite da hrana sicer lahko sproži ekcem pri do 30 odstotkov otrocih s tem stanjem, a je glavni sprožitelj le pri 10 odstotkih ekcemov. Nikakor ne pozabite na ostale dejavnike, kot je nega kože.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here