Ali je otrok, ki obvlada tablico, bister

0
1725

Otrok sicer lahko obvlada tablico, vendar to še ne pomeni da je bister in je velikokrat v praktičnem življenju nebogljen.

Otroci so domači pri uporabi elektronske tehnologije, saj so se rodili v svet, kjer so elektronski mediji del vsakdana in nam olajšajo vsakodnevno življenje. Že tradicionalno pa otroke privlačijo svetleči in barvni predmeti, ki spuščajo različne zvoke. Otroci sicer obvladajo tablice, v praktičnem življenju pa ostajajo nebogljeni.

Zdenka Zalokar Divjak, univ. dipl. psih., v videu pojasnjuje, da današnji otroci hitro osvojijo zaporedje tipk na elektronskih napravah, saj to ni zahtevna miselna operacija. Po drugi strani pa imajo težave s praktičnimi nalogami.

Otrok tablico zelo hitro osvoji, ker to ni nikakršna težka miselna operacija. Otroci takoj razumejo zaporedje tipk in kaj morajo sprožiti, da se pokaže določena stvar. To so pač otroci te dobe, ki imajo tudi drugačen način percepcije (zaznavanja) stvari. V praktičnem življenju pa so zelo nebogljeni. Ko je treba rešiti popolnoma enostaven problem, ko je treba razmisliti, počakati in vztrajati, tega ne zmorejo. Zavajajoče je, ko starši mislijo, da če otrok obvlada mobitel ali tablico, da je bister. V resnici pa to poneumlja otroka v tej smeri, da pozna samo korake, kako priti do določene stvari. Potrebnih je le nekaj miselnih operacij, ki pa nimajo nobene zveze s konkretnim življenjem.

dr. Zdenka Zalokar Divjak

http://www.gora-sp.si/

univ. dipl. psih., Gora - izobraževanje in terapije, s. p.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj