Ali imam dovolj mleka?

0
2778
511897_67997275Vnetje srednjega ušesa
Vnetje srednjega ušesa

Mnoge ženske verjamejo, da nimajo dovolj mleka, čeprav ga dejansko proizvajajo dovolj: na primer ko refleks izmeta mleka ni zelo močan ali če iz prsi ne kaplja presežek mleka. Vendar so to le naravni znaki, da se vaše telo prilagaja potrebam otroka. Dejansko obstaja le 2 % vseh mater, ki res ne more proizvesti dovolj mleka.

Dobri dokazi, da imate dovolj mleka za svojega otroka, so:511897_67997275

–  Vaš otrok zmoči 5-8 plenic na dan.

–  Njegovo blato je barve gorčice in pet dni po rojstvu postane svetlejše.

–  Vaš otrok je v prvih treh do štirih mesecih pridobil vsaj 115-230 gramov na teden in vsaj 450 gramov teže na mesec, od četrtega so šestega meseca pa vsaj 85-140 gramov na teden.

–  Otroka redno pristavljate k prsim (vsake dve do tri ure in skupno vsaj 8-12 krat na dan).

–  Slišite, ko dojenček požira mleko in ga lahko včasih vidite na kotičkih ust.

Kaj bi lahko bil razlog, da nimate dovolj mleka?

Mati, ki zaradi bolečih bradavic doji neredno, ima morda začasno manj mleka. Mogoče pa vaš otrok nekaj časa veliko psi, zato ne dojite redno. Na proizvodnjo mleka vplivajo tudi stres, bolezni in poškodbe, pri nekaterih ženskah tudi hormonske motnje ali pretekel kirurški poseg na dojkah.

Kaj lahko storim za povečanje ponudbe mleka?

Otroka čim boljše pristavite k prsim. Bodite pozorni na pravilen položaj na prsih. Ko otrok začne počasneje sesati in požirati, ga pristavite k drugi dojki. Sicer pa dojite otroka tako pogosto in tako dolgo, kot si želi in mu vsakič ponudite obe dojki. Otroku nudite le materino mleko, saj lahko pitje mlečnih nadomestkov povzroči, da otrok ne pije toliko, kot bi lahko. Bodite pozorni na svoje potrebe, počitek, sprostitev, dobro prehrano in veliko tekočine.

Vir: BabyCenter

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here