Ali ima šport vpliv na plodnost?

0
874
port4

Preveč ali premalo telesne dejavnosti lahko negativno vpliva na plodnost. Na splošno je športna aktivnost v rodni fazi koristna. Šport ima naslednje koristi za vaše telo in vašo plodnost:

  • Športne aktivnosti spodbujajo splošno zdravje in povečajo presnovo.
  • Z redno športno aktivnostjo je pri ženskah prav tako urejeno izločanje insulina, ki s tem lahko podpira plodnost.
  • Ustrezna vadba prispeva tudi k zmanjšanju telesne maščobe. Žensko telo predstavlja 30 % estrogena v maščobnih celicah. Previsoka vsebnost telesne maščobe lahko povzroči motnje endokrinega sistema, kar lahko zmanjša možnosti zanositve. Zato je v tej fazi pomemben uravnotežen odstotek telesne maščobe.
  • Pri vašem partnerju se poveča vsebnost testosterona in kakovost sperme.
  • Zdravniki menijo, da imajo ljudje, ki se več ukvarjajo s športom, večkrat spolne odnose in s tem povečane možnosti za zanositev.

port4

V dolgoročni študiji norveške univerze za znanost in tehnologijo pa se je pokazalo tudi, da lahko imajo ekstremni športi slabši vpliv na plodnost kot starost in kajenje. Vendar pa ni nujno, da so te težave trajne. Če zmanjšate čezmerne športne delovne obremenitve, bo telo okrevalo, rodnost pa se bo izboljšala. Ampak zakaj veliko športov negativno vpliva na plodnost? Zdravniki to pojasnjujejo kot povezavo med utrujenostjo telesa in vplivom na hormone. Ker telo uporablja vso svojo energijo za regeneracijo, se zmanjšajo številni drugi procesi v telesu. Prav tako je hormonsko ravnovesje lahko porušeno, menstrualni cikel pa  nepravilen. Vpliv na zorenje jajčnih celic je negativen, v ekstremnih primerih se lahko ovulacija za nekaj časa povsem ustavi. Zato je priporočljivo, da se kljub temu redno ukvarjate s športom, vendar ne pretiravajte.

Vir: Netmoms

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here