Ali hrup med nosečnostjo škodi dojenčku

0
5187
Vpliv glasbe na plod
Vpliv glasbe na plod

Dojenček najbolj sliši materin glas, črevesne zvoke in srčni pulz.

Dojenčkov sluh je relativno dobro razvit že 20 tednov po oploditvi. Ampak zaradi plodovnice dojenček zunanji hrup sliši le zamolklo, medtem ko je hrup v materinem telesu precej glasen. Dojenček najbolj sliši materin glas, črevesne zvoke in srčni pulz.

Tudi glasba lahko vpliva na plod.

Klasična glasba ga pomirja, medtem ko rock glasba nanj deluje bolj razburljivo. Nekateri raziskovalci celo menijo, da dojenčka kasneje uspavajo pesmi, ki jih je njegova mama poslušala med nosečnostjo. Tudi nerojeni otrok že lahko sliši razliko med očetovim in materinim glasom.

Mnoge bodoče starše skrbi, da lahko glasen hrup poškoduje sluh nerojenega otroka. Trajen in zelo glasen hrup med nosečnostjo, ki presega 90 decibelov, lahko pri otroku povzroči prirojeno izgubo sluha v visokem frekvenčnem območju. Poleg tega se poveča tveganje za prezgodnji porod. Iz tega razloga nosečnica ne sme opravljati dela v zelo hrupnem okolju.

Po drugi strani pa zvoki, kot so loputanje vrat, ognjemet ali glasen krik zagotovo niso nevarni za vašega nerojenega otroka. Tudi v pop koncertih lahko med nosečnostjo vseeno uživate.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj