Ali bo vaš otrok levičar ali desničar

3958
Levičar ali desničar?
Levičar ali desničar?

Čeprav je desnica za veliko večino populacije dominantna, je 5 do 10 % otrok levičarjev.

Nekateri začetni gibi vašega otroka, ki se pojavijo v 10. tednu nosečnosti, so posamični, neodvisni gibi rok. V tem času okoli 90 odstotkov dojenčkov premika močneje desno roko, ostalih 10 odstotkov pa ima raje levico – enako razmerje velja za odrasle. Uporaba rok ostane nespremenjena skozi vso nosečnost – desničarji v 10. tednu ostanejo desničarji tudi v 36. tednu, statistika kaže, da tako ostane vse življenje.

Odloča dednostna zasnova

Če sta oba starša levičarja, je 50% verjetnost, da bo levičar tudi otrok, če je levičar eden od staršev, je verjetnost le 17 %, če ni levičar nihče od njiju pa pade verjetnost na 2 %.

Znanstveniki verjamejo, da je to, ali je otrok desničar ali levičar, povezano z motorično prevlado na levi ali desni možganski polobli in sorodnimi runami nekaterih možganskih procesov. S prekvalifikacijo se pojavi stres v možganih. Zaradi tega lahko pride do težav v koncentraciji, pri učenju, hranjenju, pisanju in risanju. Prav tako se lahko pojavijo duševne in psihološke težave.

Pri tretjem letu otrokove starosti se običajno pokaže, ali je desničar ali levičar, ni pa nujno. Nekateri otroci do petega ali celo šestega leta starosti spreminjajo uporabo rok. 20 % otrok se nikoli ne odloči posebej za eno roko in vse življenje ostanejo bolj ali manj obojeročni. Nekateri od njih vedno neopredeljeno uporabljajo eno ali drugo roko, drugi ločijo dejavnosti: pišejo z desnico, z levico pa šivajo ali držijo lopar.

Vaš otrok mora sam izbrati, s katero roko bo nekaj počel

  • Ne dajte otroku igrače v določeno roko, ampak na sredino, potem pa se naj sam odloči, s katero roko jo bo prijel.
  • Izogibajte se pridevnikom kot so »lepa, dobra ali pravilna« za desno roko.
  • Prepričajte se, da stari starši in drugi sorodniki, sosedje ali drugi negovalci ne vplivajo na otroka prek glede uporabe rok.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav