Alergije se lahko pojavijo kadarkoli v življenju

0
520
Alergije
Alergije

Danes se soočamo s številnimi alergijami, začnejo se lahko že pri dojenčkih. To pa ni pogoj, da se ne bo alergija pojavila tudi kasneje v življenju. Največkrat so to alergije na cvetni prah ali na pršice.

Alergije se lahko pojavijo kadarkoli v življenju v zelo različnih pojavnih oblikah. Alergologi včasih uporabljajo izraz – »alergijski marš«. Gre za to, da vemo, kako se alergije pokažejo pri večini prizadetih glede na starost:

  • Pri dojenčkih so pogoste predvsem težave s prebavili in kožo, majhni otroci imajo več težav s spodnjimi dihali, v najstniškem obdobju  in pri mladih odraslih so pogoste težave z zgornjimi dihali in očmi, npr. sezonski nahod.
  • V prvem letu (pa vse do tretjega, četrtega leta starosti, ko izzvenijo) so daleč najbolj pogoste prehranske alergije – alergije na kravje mleko in jajca. Pri dojenčku se alergijske težave lahko pojavijo že po stiku z alergeni kravjega mleka in jajc pri maminem mleku ali ob uživanju adaptiranega mleka za dojenčke. Pokažejo pa se najbolj pogosto kot atopijski dermatitis in težave s prebavili.
  • V odrasli dobi pa se pojavljajo alergije v vseh naštetih oblikah.

Kasneje, ko otrok odrašča, se alergijske težave pojavijo tudi ob stiku z drugimi alergeni iz okolja. Med temi najbolj pogosto:

  • s pršico,
  • pelodi,
  • živalsko dlako.

Ne smemo pa seveda pozabiti tudi številnih snovi, s katerimi pride otrok v stik ob uporabi čistil (pralni prašek, mehčalec) in kozmetike (kreme, šamponi tekoča mila).

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here