NoviceAlarmni signali med nosečnostjo

Alarmni signali med nosečnostjo

Krvavitev – Krvavitev v nosečnosti ne bi smelo biti. Če se vendarle pojavi, je smiselno obiskati ginekologa. Običajno ne pomeni nič resnega, zato se ne bojte posvetovati z ginekologom in ga pokličite, kadar ste zaskrbljeni. Morda je razlog za krvavitev lega posteljice: če leži pred materničnim vratom/materničnim ustjem se zapre pot do porodnem kanalu. Maternica je trda in ko se sprosti, nastane krvavitev. Prav tako do krvavitve vodi spontani splav (velike količine sveže, svetlo rdeče krvi), ki pa je povezana z ostrimi napadi bolečin v trebuhu. V obeh primerih mora nosečnica nujno poiskati zdravniško pomoč, kjer se bo z ultrazvokom ugotovil vzrok krvavitve. Čeprav se tveganje za spontani splav po 12. tednu zmanjša, ni izključeno. Ob kakršnikoli večji količini krvi je potrebno takojšnje ukrepanje.

Razlika med lažnimi in pravimi popadki – lažni se pojavljajo od 21. tedna nosečnosti dalje. Niso zelo boleči, vendar si mora nosečnica nemudoma vzeti odmor. Trebuh je trd, takšen popadek pa običajno traja približno 30 sekund in ne več kot minuto. Ko se sprostite, se umirijo in niso vedno močnejši, kot pravi popadki.nosenost_tretje11

Ali izgubljam plodovnico? – Ob kapljanju plodovnice iz nožnice ali celo odtekanju le-te morate takoj v porodnišnico, saj je porod neizbežen. V primeru manjših količin tekočine ni vedno lahko razlikovati, ali gre za izcedek, urin ali plodovnico, zato o tem vprašajte ginekologa. Ob tem je povečano tveganje za okužbo, saj je notranjost maternice zdaj odprta. Če ste izgubili veliko količino vode, bodite pozorni na barvo in vonj tekočine.

Kako pogosto moram čutiti gibanje dojenčka? – Normalno v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti je okoli 20 premikov na dan. Odvisno je tudi od temperamenta otroka in gibanja matere, vendar je vsaj enkrat dnevno nujno, da čutite otrokovo gibanje. Če želite, da se otrok premakne, se umirite in se masirajte po trebuhu.

Preeklampsija, katere simptomi so visok krvni tlak, beljakovine v urinu in sledovi krvnih strdkov. Poleg tega je pri preeklampsiji pogosta nenadna huda slabost, glavobol in bolečine v desnem rebru. Ugotovi se s pregledom urina in se lahko uspešno zdravi.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj