Aktivno preživljanje časa z vnučki

0
857
Preživljanje časa z vnučki
Preživljanje časa z vnučki

Znanstveniki so ugotovili, da na otrokovo inteligenco in počutje vpliva predvsem njegovo okolje. Naj bo čas, ko so vam vnučki zaupani v varstvo, aktiven in zabaven. Ker pa so otroci različno razviti, je treba igro prilagoditi njihovemu razvoju.

Preproste gibalne igrice za otroke v prvih mesecih

Risanje nevidnih črt po zraku (krepi mišice rok in ramenskega obroča): položite mu palca v dlani in ga objemite okoli zapestij in podlahti. Roki mu krčite in iztegujte. Lahko jih na podlagi postavite v odročenje in prekrižate na prsih. Lahko mu roki dvigujete čez glavo in spuščate ob telo.

Cin cin kraguljčki (krepi mišice rok): na roke mu pritrdite kraguljčke. Zaradi cingljanja se bo otrok s še večjim veseljem premikal. Večjemu dojenčku dajte v roko ropotuljico, ki naj bo (sprva) mehka, da se ne bo udaril po glavi.

Iskanje ropotuljice (krepi zgornji del trupa): položite otroka na odejico na tla. Prsni koš mu podložite z brisačo. 30 cm nad njegovo glavo potresite z ropotuljico (ali s svetlečim predmetom). Dojenček se bo dvignil, da bi si stvar ogledal, potem pa omahnil nazaj, ker mišice še niso dobro razvite.

Zajček v ogledalu (krepi mišice, ki usmerjajo pogled, in razvija vid): usedite se s hrbtom proti oknu. Dojenčka položite v pregib roke, v drugi roki imejte ogledalo, s katerim ujemite sončni žarek. Z »zajčkom« (žarek ne sme biti premočen, saj to lahko povzroči okvaro vida) raziskujte otrokovo okolico. Opazili boste, kako bodo otrokove oči skušale slediti »zajčku«.

Ritmične izštevanke

Otrok bo pridobil smisel za ritem in se naučil izražanja čustev skozi gib.

Foto_Maja_Horvat_Lampe_sept2010Za dojenčke, ki še ne držijo glave pokonci:

  • Biba leze, biba gre, da bi prišla do gore, pod goro je vrt meden (otrok naj leži na hrbtu. S prstom lezite po nogicah, trebuhu, rokah), biba leze, da bo njen (požgečkajte otroka vedno na drugem delu telesa).
  • Biba leze, biba gre, da bi prišla do gore, do gore, do gore, do zelene gore, kamor nihče drug ne more; buc, buc, buc …
  • Viš, viš, viš, že prihaja miš, miš pojedla bo nogo, jojme, jojme, kaj zdaj bo (otroka trepljajte po telesu – po rokah, nogah, trebuhu in ponavljajte besedilo. Ob ponavljanju dodajte nov del telesa in ga požgečkajte po njem).
  • Tapi-tap z ročicama, tipi-tip z nožicama in kadar se dlan razpre, vidimo še prstke vse (medtem, ko otroka brišete, obenem poimenujte dele telesa, ki se jih takrat dotikate).
  • Križ, kraž, kralj Matjaž, daj mi groš, da bom kupil nož. Luknjo vrtal … Poč! Sprva so otrokove dlani skrčene in se razprejo le, če gladite hrbtišče dlani. Ko enkrat odpre dlan, rad premika prste. Spodbudite ga s to igrico.

Za dojenčke, ki že držijo glavo pokonci: 

  • Biba leze, biba gre, da bi prišla do gore, pod goro je vrt meden (otrok naj sedi na tleh, vi pa se mu približujte na vseh štirih iz nasprotne smeri), biba leze, da bo njen (vstanite, stisnite otroka k sebi in se zavrtite).
  • Mi se z vlakom peljemo, dobro voljo meljemo. Ko pa se ustavi vlak, hitro se prešteje vsak (sedite na tleh z iztegnjenimi nogami, dojenčka imejte v naročju in se premikajte – potiskajte zdaj levi, zdaj desni bok naprej), en, dva, tri (ustavite se in zaploskajte z otrokovimi rokami), vlak si ti (primite ga pod pazduhama in dvignite v zrak).
  • Diči, diči, diča. Urno na konjiča, na konjiča vranega, dobro osedlanega! Diči, diči, diča, deček nima biča, deček nima ni ostrog, da poslal bi konja v log! (O. Župančič) (dojenčka, ki že zna sedeti, gugajte na kolenih in mu pojte pesmico)

Pesmice  

Barčica po morju plava, drevesa se priklanjajo, o le naprej, o le naprej, dokler je še vetra kej. Barčica po morju plava, jadra se razpenjajo, o le naprej, o le naprej, do brezkončnih krajev, mej.

Spanček, zaspanček, črn možic, hodi ponoči, nima nožic. Tiho se duri, okna, odpro, v zibelko leže, zatisne oko. Lunica ziblje, aja, aj, aj, spanček se smeje, aja, aj, aj. (V. Jeraj)

Ni copatka, ni copatka – kam se je izgubil? Ni copatka, ni copatka – kam se je skril? Je copatek, je copatek – za pečjo leži! V njem pa sladko, v njem pa sladko – Metkin mucek spi!

Medvedek ni bolan, medvedek je zaspan. Prišla je temna noč, medvedek, lahko noč. Se lunica smeji, medvedek že smrči. Se dela beli dan – medvedek, dober dan!

Bele snežinke, zvezdice bele, padajo, padajo tiho z neba. Zvezdice bele čuvajo zemljo, čuvajo v zemlji nam skriti zaklad. Bele snežinke, beli metuljčki iščejo, iščejo pot do sveta. Beli metuljčki nosijo sanje, sanje in misli na zlato pomlad.

Igračke

Za dojenčke do starosti šestih mesecev so primerne mehke, a trdno narejene igračke, obeski za nad posteljico, ropotuljice in druge zvočne igrače. Dojenčkom od tretjega meseca dalje pa lahko že kažete slikanice z velikimi barvitimi slikami ali obrazi, ki jih poimenujete. Knjige naj bodo iz materialov, primernih za žvečenje. Čut za barve sedem mesecev starega otroka spodbujajo igračke živih barv, sluh pa krepijo igračke, ki ob tresenju žvenketajo ali cvilijo ob stiskanju. Pri desetih mesecih bo otrok užival v potiskanju vlakcev, med 12. in 18. mesecem pa bo užival pri igračah, ki jih lahko zlaga eno v drugo. Oboževal bo tudi knjižice z velikimi ilustracijami. Vse bolj pomembne postajajo igre, ki zahtevajo domišljijo. Po 18 mesecu pa bo simbolna igra postajala vedno bolj vsebinsko bogata (otrok bo začel igrati vloge, ki jih opazuje pri starših). Po drugem letu bodo v ospredje prišle družabne igre, ki bodo krepile socialna znanja.

Govorite otroku o vsakdanjih stvareh, o tem, kako radi ga imate, dajajte mu enostavna besedna navodila ter mu berite zgodbice. Čim več besed otrok sliši, tem bolj se razvija možganski center za govor.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj