Aktivna priprava na porod

0
160
Priprave na porod

Še tako obširna zbirka pozitivnih afirmacij ne pomaga roditi otroka, če v njihov pomen ne verjamemo zares.

Porod je naraven fiziološki dogodek, ki se odvije v telesu ženske, ko je na porod pripravljena tako ona kot otrok. V večini primerov brez zapletov in potrebe po intervencijah. Porod poteka instinktivno, je pa pri tem močno povezan s počutjem ženske. Torej, kako razmišlja o porodu, sebi in otroku ter kakšna čustvena stanja ob tem doživlja.

Pozitivne porodne afirmacije

Še tako obširna zbirka pozitivnih afirmacij ne pomaga roditi otroka, če v njihov pomen ne verjamemo zares. Ženska mora ponotranjiti razumevanje kaj porod pomeni zanjo in za otroka. Njeno zaupanje, da je sposobna roditi, naj bo močno. Šele takrat imajo afirmacije vpliv.

V nosečnosti se potrudimo, da naše življenje ni polno stresa. Stres izčrpava energijo in krči telo. Večina nosečnic občuti neko obliko strahu. Strah in lep porod običajno nista združljiva. Najboljši način za preseganje strahov je, da se zanimate za porod. Poglobite vaše razumevanje o tem kaj se med porodom (in že v nosečnosti) dogaja v vašem telesu in v vaši duševnosti. Tako razumete kaj se dogaja z vami, lažje izbirate, kaj potrebujete in kako si lahko pomagate.

Zelo pomemben je globok stik s seboj, občutek za svoje potrebe in poznavanje svojih reakcij. Nekatere ženske med porodom potrebujejo mir in tišino ter nemotečo prisotnost ljudi. Druge ženske potrebujejo več spodbud, razlage, dotik in masažo. Ko popadki postanejo pogosti, daljši in močni zahtevajo vso pozornost in energijo. Ženska se zato prepusti v to spremenjeno stanje, ki ga povzročajo porodni hormoni; namenjeno je temu, da ji je lažje.

Nosečnica in varno okolje

Za samo prepustitev v porodni proces brez kontrole ženska potrebuje najpomembnejši občutek: občutek varnosti. Najde ga v sebi. Da je ni strah roditi, da zaupa v moč svojega telesa in v naravni proces poroda. Temu, da se na porod pripravi, je namenjen čas nosečnosti. Nauči se pravilnega dihanja, gibanja in odzivanja na popadke. Občutek varnosti potrjujejo ljudje, ki so z njo: partner, ki naj bo dobro pripravljen, tak bo znal biti ob njej v vseh fazah poroda. Porodna doula, ki jo ženska izbere sama. Babice, zdravniki, ki poleg strokovnega dela poznajo tudi vpliv spoštljivega in prijaznega osebnega odnosa.

Ko je ženska na porod pripravljena tudi z mislimi in čustvi, bo lažje obdržala fokus in zmogla vse, kar doživlja: rojeva svojega otroka. Končno ga bo stisnila k sebi in ga poljubile na mehka lička. Sliši se nenavadno, ampak zaradi intenzivnosti poroda se na ta smisel lahko pozabi. Še posebej, če je ženska v krču strahu, ki zelo poveča občutek bolečine. Njena edina misel postane: naj se vse čimprej konča. Zato se priporoča, da ženske stopite v odgovornost in tako pomemben dogodek, kot je rojstvo otroka, ne prepuščate naključni sreči. Nosečnica naj skrbno izbere osebe, ki bodo ob njej, izbere porodno okolje, kjer bodo njene potrebe zadovoljene.

Program Priprave na čudovit porod

V porodni načrt zapišite svoje izbire

Želje naj bodo realne in naj se nanašajo na vse faze poroda. Opredelite se do vseh rutinskih postopkov, ki so jih deležne porodnice v porodnišnicah. Ko zapisujete svoje želje naj bo v ozadju znanje in ozaveščenost. Pri tem pomagajo dobre priprave na porod. Osebje, ki spoštuje žensko in porod, bo porodne želje sprejelo resno in jih tudi upoštevalo v največji meri.

Nina Jenštrle

http://rojstvoljubezni.si/cudovit_porod_online/index.html

univ. dipl. psihologinja, porodna doula, vodja priprav na porod, svetovalka in mentorica

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj