PorodAbsolutne kontraindikacije za vaginalni porod oz. indikacije za carski rez

Absolutne kontraindikacije za vaginalni porod oz. indikacije za carski rez

Absolutne kontraindikacije

Absolutne kontraindikacije za vaginalni porod (hkrati to pomeni, da so to absolutne indikacije za carski rez) so tista stanja, ko je treba narediti carski rez, saj bi sicer prišlo do hudih posledic za zdravje matere in/ali otroka. Pogosto se na ta način prepreči smrt ploda in/ali matere.

Popolnoma predležeča posteljica.

 • Posteljica prekriva maternični vrat v celoti in onemogoča iztis ploda. S carskim rezom preprečijo smrtno nevarno krvavitev matere.

Izpadla popkovnica pri nepopolno razširjenem materničnem vratu.

 • S carskim rezom preprečijo stisnjenje popkovnice in prekinitev dotoka krvi k plodu in posledično smrt ploda.

Zanemarjena prečna lega.

 • To pomeni, da je plodovnica že odtekla in plod leži prečno ter tako nizko, da ga z nobenim drugim posegom ne morejo več obrniti v pravilno lego. Rokica ploda gleda iz nožnice. S carskim rezom preprečijo smrt matere in ploda.

Dokazano stanje zmanjšane vrednosti pH v krvi ploda ob nepopolni razširitvi materničnega vratu in počasnem napredovanju poroda.

 • S carskim rezom preprečijo trajne okvare možganov ploda ali smrt ploda, ki bi bile posledica premajhnega dotoka kisika.

Nesorazmerje med velikostjo glavice ploda in prostornostjo medenice.

 • Nekateri to indikacijo prištevajo tudi med relativne indikacije za carski rez, saj je zelo težko postaviti to diagnozo pred začetkom poroda. Namreč, glavica ploda se med porodom zaradi porodnih sil lahko precej preoblikuje in porod lahko lepo napreduje tudi pri plodovih z večjo glavico, čeprav je medenica porodnice lahko manj prostorna. S carskim rezom preprečijo trajne okvare možganov ploda ali smrt ploda, ki bi bile posledica premajhnega dotoka kisika ob podaljšanem porodu in hujše obporodne poškodbe matere.

Aktivna okužba matere z genitalnim herpesom.

 • S carskim rezom preprečijo okužbo novorojenčka z genitalnim herpesom, ki v znatnem odstotku povzroči resne trajne posledice ali celo smrt.

Prisotnost ovire/tumorja, ki onemogoča iztis ploda.

 • S carskim rezom preprečijo smrt matere in ploda, ki bi lahko bila posledica podaljšanega poroda, okužbe, sepse in poškodbe maternice ali tumorja.

Grozeča smrt matere.

 • S carskim rezom poskusijo rešiti plod.

Relativne indikacije za carski rez

Relativne indikacije za carski rez so vsa tista stanja, kjer je varen porod po naravni poti običajno možen. Vendar obstajajo nekateri dejavniki, ki lahko pomembno vplivajo na zmanjšanje te varnosti. Odločitev za carski rez v primeru relativnih indikacij je vedno individualna in posledica tehtanja več dodatnih dejavnikov. Ti dejavniki specifično vplivajo na odločitev, zakaj se je v danem primeru bolje odločiti za carski rez oziroma kdaj je bolje, da porod poteka vaginalno. Relativne indikacije se s časom spreminjajo. Te spremembe so posledica določenih novih strokovnih spoznanj, vendar lahko odražajo tudi spremembe v miselnosti družbe v kateri živimo.

Relativne indikacije za carski rez

 • Predhodni carski rez.
 • Določeni predhodni kirurški posegi na maternici.
 • Zastoj napredovanja poroda. Kdaj napredovanje poroda zastane je težko opredeliti, saj se je v zadnjih desetletjih normalen porod povsod po svetu podaljšal.
 • Nepravilna lega plodove glavice.
 • Večplodna nosečnost (odvisno od lege plodov).
 • Sum na zmanjšanje vsebnosti kisika v plodovi krvi ob hkratni oceni, da se izstis ploda ne bo zgodil dovolj kmalu, da bi se preprečile morebitne posledice pomanjkanja kisika.
 • Izrazit zastoj plodove rasti in ultrazvočne meritve pretokov skozi žilje ploda, ki so značilne za stisko ploda (pred spontanim začetkom poroda).
 • Določene razvojne nepravilnosti ploda.
 • Medenična vstava ploda.
 • Hujše predhodne obporodne poškodbe mišice zadnjika, ki jih je bilo potrebno kirurško oskrbeti.

Poleg navedenih porodniških stanj veljajo za relativne indikacije za carski rez tudi vsa stanja za katera specialisti določenega neporodniškega področja menijo, da vaginalni porod predstavlja pomembno tveganje za njihovo poslabšanje. Tovrstne odločitve običajno sprejme konzilij (posvet zdravnikov specialistov več različnih strok, ki ga vodi porodničar. Odločitev o morebitni potrebi po porodu s carskim rezom je posledica dialoga, kjer se z vseh zornih kotov oceni dejansko tveganje za poslabšanje stanja.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj