8 točk, ki bodo vrnile telo v stanje pred porodom

155
vrnile telo

Če se sprašujete, kako boste vrnile telo v stanje pred porodom, je na eni strani res vaš vložek, po drugi pa telo za veliko dejavnikov (“točk”) poskrbi tudi samo. Po porodu se vaše telo sooča z različnimi spremembami in izzivi, ki lahko vplivajo na vaše dobro počutje. Raztegnjen trebuh, brazgotine po carskem rezu, hemoroidi, ohlapne mišice medeničnega dna, potenje, izpadanje las, strije in krčne žile so le nekateri od teh izzivov. V tem priročniku bomo raziskali, kako se spopasti s temi težavami in kako poskrbeti za svoje telo v obdobju po porodu. Odkrili boste nasvete in priporočila za nego, vaje ter naravne rešitve, ki vam bodo pomagale ohraniti svoje zdravje in samozavest v tem posebnem obdobju.

8 točk, ki bodo prispevali, da si boste vrnile telo 

1. Vrnile telo oz. trebuh po porodu

Trebuh po porodu ostane ohlapen, boki pa nekoliko širši. Posledice na trebuhu boste zmanjšale s hojo in gibanjem. Priporočajo se tudi vaje za krepitev trebušnih mišic, ki so dobre zato, ker sta trebuh in trebušna stena raztegnjena in razrahljana. Z vajami ju okrepite in učvrstite, da postane trebuh bolj raven in bolj stisnjen navznoter.

2. Celjenje in nega brazgotine po carskem rezu 

Ko se je brazgotina po carskem rezu navzven zacelila (skorja/krasta se je odlepila in odpadla, brazgotina ni pordela), se začne nega. Uporabljati je treba izdelke za nego kože, ki so izdelani posebej za nego brazgotin. Brazgotino je treba previdno negovati z oljem ali kremo večkrat dnevno in tako pospeševati celjenje. Po carskem rezu se lahko zgodi, da je prizadeto tudi tkivo okrog brazgotine – pojavi se občutek otrplosti ali rahlo mravljinčenje. To pomeni, da so bili živčni končiči ločeni in se morajo znova vezati. Zato poskrbite za svoj trebuh in ga razvajajte z nežno masažo v kopeli, ki spodbuja krvni obtok in pospešuje celjenje.

3. Hemeroidi

Hemoroidi se lahko pojavijo že v nosečnosti, lahko pa šele po porodu. Potrebna je skrbna nega, higiena, lahko z raznimi mazili (olivno olje), popite dovolj tekočine in počivajte.

4. Uhajanje urina

Uhajanje urina ob nenadnem smejanju, kihanju, je zelo pogost pojav po porodu, saj so mišice medeničnega dna ohlapne. Izvajajte vaje za mišice medeničnega dna, nosite spodnje perilo iz naravnih materialov, skrbite za intimne predele, da ne pride do infekcije. Če težave po 6 tednih še vztrajajo, na poporodnem pregledu povejte vašemu ginekologu.

5. Potenje in navali vročine

Močnejše potenje in navali vročine se pojavljajo zaradi hormonskih sprememb, olajšate si jih lahko z oblačili iz naravnih materialov in pogostejšim prhanjem. Zadržujte se v hladnejših prostorih oz. v naravni senci.

6. Izpadanje las

Lasje lahko po porodu izpadajo v šopih. Za te težave ni nobene kreme ali tablete, le potrpljenje, zdrava prehrana in čas.

7. Nega strij

Izgled strij se lahko omili z uporabo različnih terapij, krem, silikonskih gelov in oblog. Največ lahko naredite same na naraven način. Pripravite si šentjanževo mazilo ali uporabite kakovostno olje za mazanje strij.

8. Krčne žile in preventiva

Krčne žile v več kot polovici primerov po porodu izginejo. Pri ženskah, pri katerih so krčne žile v družini, je stanje po navadi slabše. Kot preventiva se priporočajo gibanje, udobna obuvala, sedenje s sproščenimi nogami. V primeru zdravljenja, pa nošenje kompresijskih nogavic, venoaktivna zdravila, sklerozacija ali zdravljenje z laserjem. Uživajte čaj ali tinkturo iz ajde.

Barbara Fajs

https://www.ukc-mb.si/

dipl. bab., Univerzitetni klinični center Maribor

Mateja Kavkler

https://www.ukc-mb.si/

dipl. bab., Univerzitetni klinični center Maribor

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav